Vleeskalveren maken op jonge leeftijd grote transities door, waarbij hoge eisen aan de veerkracht van het dier worden gesteld.
Dossier
Gezonde vleeskalveren
Het produceren van gezonde dieren met een minimaal gebruik van antibiotica is maatschappelijk gezien zeer belangrijk. Wageningen Livestock Research en het Ontwikkelcentrum hebben vier kennisclips gemaakt over preventieve diergezondheidszorg in de vleeskalverhouderij. Door te voorkomen dat dieren ziek worden, kan het gebruik van antibiotica in de vleeskalverhouderij aanmerkelijk verminderd worden. ‘Good practices’ van diergezondheidsmanagement worden uitgelegd door experts uit de praktijk, onderwijs en onderzoek.
Onder de titel ‘Gezonde vleeskalveren’ kunnen de vier kennisclips ingezet worden als lesmateriaal binnen het groen onderwijs, maar ook kunnen ze gebruikt worden door kalverhouders bij het inwerken van nieuw personeel.

Algemeen
Bekijk de kennisclip: Een sterk kalf
Een sterk kalf: belang van een goede opfok op het melkveebedrijf
Dierenwelzijnsweb
Een sterk kalf
Stierkalveren die op het melkveebedrijf al goed groeien en op gewicht komen presteren ook in de mestperiode beter en hebben minder medicijnen en antibiotica nodig.
Bekijk de kennisclip: Een warm welkom
Een warm welkom: belang van een goede opvang
Dierenwelzijnsweb
Een warm welkom
Vleeskalveren komen van melkveebedrijven, vanaf een leeftijd van twee weken. Ze komen vaak eerst bij elkaar op een verzamelplaats en gaan van daar naar het vleeskalverbedrijf.
Bekijk de kennisclip: Goede opstart
Goede opstart: infectiedruk en weerstand in balans
Dierenwelzijnsweb
Goede opstart
In de vleeskalverhouderij komen gezondheidsproblemen - met name luchtwegproblemen - vooral in de eerste drie weken voor. In deze periode zijn de dieren individueel gehuisvest om ze goed te kunnen controleren. Er is regelmatig contact met de dierenarts.
Bekijk de kennisclip: Optimale groei
Optimale groei: verbeteringen in voer
Dierenwelzijnsweb
Optimale groei
Traditioneel werd aan vleeskalveren alleen kalvermelk gevoerd. Nu wordt vanaf opzet op het vleeskalverbedrijf naast kalvermelk ook ruw- en krachtvoer verstrekt.
Meer informatie
Lesmateriaal
(2)
Something went wrong
Something went wrong
Interessante rapporten
(5)
Something went wrong
Something went wrong
Something went wrong
Something went wrong
Something went wrong
Contact
Reageren op dit dossier, of heb je andere vragen over Gezonde vleeskalveren? Laat een reactie achter of neem contact op.