Ongeveer 3.000 jaar vóór Christus werden in India al Bankivahoenders als huishoenders gehouden. De geschiedenis van de aquacultuur gaat terug tot ongeveer de vijfde eeuw voor Christus. Fan Lee, viskweker en koninklijk adviseur tekende in 475 voor Christus de richtlijnen voor het kweken van karper op in “The Chinese Fish Culture Classic”.
De drie films in dit dossier zijn gemaakt in het kader van het WURKS/Dierenwelzijnsweb-project 'Dierenwelzijn in beeld'.
Historische ontwikkeling veehouderij
Inleiding
Bekijk de video: Historische ontwikkeling varkenshouderij
Ontwikkeling varkenshouderij met focus op dierenwelzijn
Dierenwelzijn
Historische ontwikkeling varkenshouderij
Men keek in de jaren vijftig tot zeventig van de vorige eeuw met een zakelijke blik naar het dier; de economische voordelen waren het belangrijkst. Vanaf halverwege de jaren zestig nam de aandacht voor dierenwelzijn toe, en dit heeft geleid tot een aantal verboden en verplichtingen. Voorbeelden zijn een verbod op de volledige roostervloeren en het aanbinden van de zeugen, en verplichte groepshuisvesting voor drachtige zeugen. Nu is er veel aandacht voor een duurzame productie van varkensvlees.
Bekijk de video: Historische ontwikkeling pluimveehouderij
Ontwikkeling pluimveehouderij met focus op dierenwelzijn
Dierenwelzijn
Historische ontwikkeling pluimveehouderij
Halverwege de jaren ’60 dringt in de maatschappij het besef door dat er weinig oog is voor het welzijn van kippen. Decennia later heeft dit geleid tot een aantal veranderingen en verboden. Vanaf 2012 is het in heel Europa verboden om leghennen in legbatterijen te houden, en het aantal vleeskuikens per vierkante meter is in Europa aan banden gelegd. Een ander voorbeeld is de aankomende plicht om leghennen, en vermeerderingsdieren voor de vleessector, met hele snavels te houden. De pluimveesector is de uitdaging aangegaan om vlees en eieren duurzamer te produceren.
Bekijk de video: Historische ontwikkeling aquacultuur
Ontwikkeling aquacultuur met focus op dierenwelzijn
Dierenwelzijn
Historische ontwikkeling aquacultuur
Er is ook steeds meer aandacht voor het welzijn van vissen. Dat vissen wel pijn voelen, last kunnen hebben van stress en kunnen lijden, is inmiddels vastgesteld. Sinds 2015 wordt in Nederland paling voorafgaand aan de slacht elektrisch bedwelmd. En er is sinds 2005 is een gedragscode voor viskwekers in Nederland. Voor mens en natuur is het van groot belang dat de aquacultuur op een manier kan groeien die op het gebied van dierenwelzijn en voedselveiligheid verantwoord is, en voldoet aan milieu- en sociaal-economische eisen.