De cavia (Cavia aperea f. porcellus) is een knaagdier dat van nature in de Andes voorkomt en waarschijnlijk circa 3000 jaar geleden door de voorlopers van de Inca’s is gedomesticeerd.
Nederlandse en Engelse handelaren introduceerden in de 16de eeuw cavia’s in Europa, waar ze al snel als exotisch huisdier populair werden. Nu is het een gangbaar huisdier in Europa.
Cavia’s hebben een hoog stofwisselingsniveau en moeten de hele dag door eten. Ze hebben veel ruwvoer nodig, zoals hooi.
false
Vitamine C gebrek
Een tekort aan vitamine C veroorzaakt ziektes bij de cavia, met vaak sterfte als gevolg. Cavia’s kunnen zelf geen vitamine C aanmaken, dus het is erg belangrijk dat ze voldoende binnenkrijgen via de voeding.
false
Vocht, kou, tocht
Cavia’s moeten in een tochtvrije, droge, relatief warme ruimte worden gehouden. Is dit niet het geval dan zijn ze vatbaarder voor luchtweginfecties.
false
Individuele huisvesting
Cavia’s zijn groepsdieren, dus kunnen het beste samen gehuisvest worden. Een combinatie van twee of meer zeugjes en eventueel een (gecastreerd) beertje werkt over het algemeen het best.
false
Gebrek aan schuilmogelijkheid
De wilde cavia (Cavia aprea) leeft op grasvlakten en slaapt in holen. Cavia’s hebben door de plaatsing van hun ogen een goed overzicht van hun omgeving.
false
Erfelijke aandoeningen
Een aantal caviarassen heeft ernstige erfelijke aandoeningen en het fokken met deze dieren is omstreden:
false
Video's
Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat deze video niet getoond kan worden. Vink marketing aan in uw cookie-instellingen en ververs deze pagina om de video te tonen.