Vanaf ca. 1900 worden rassen gevormd door bewuste fokkerij. In Nederland komen ca. 60 rassen voor. De meerderheid van de katten is van het type Europese korthaar (‘huiskat’) en is niet specifiek als raskat gefokt.
Dossier
Welzijn katten
De kat of huiskat (Felis sylvestrus catus) is een van de eerste huisdieren van de mens. Het aantal huiskatten in Nederland is ca. 3,3 miljoen. Ongeveer 25% van alle huishoudens heeft een of meer katten (TNS-NIPO).
Begin hier
Voedingsfouten
Katten zijn vleeseters, die van nature de hele dag door kleine hoeveelheden eten. Bij katten kan verkeerde voeding tot blaasproblemen en overgewicht leiden.
Erfelijke aandoeningen
Bij de kat zijn er ongeveer 50 erfelijke aandoeningen bekend, zoals aangeboren doofheid, losse knieschijf, overmatige angst en agressie, epilepsie en cardiamyopathie (hartfalen).
Gebrekkige socialisatie
Katten kunnen angst voor handelingen, voorwerpen en mensen ontwikkelen. Om dit te voorkomen moet de kat ‘gesocialiseerd’ zijn.
Gebrek aan beweging
Katten hebben als jagers een groot territorium nodig, en zijn doorgaans ’s nachts actiever zijn dan overdag. Voor buitenkatten is dit geen probleem, en ze kunnen per dag (nacht) enkele kilometers afleggen.
Kattenoverschot
Jaarlijks komen steeds meer katten in het asiel terecht en blijft het aantal zwerfkatten groeien. Dat levert overvolle asielen, overlast en ziekten op.
Verkeerd hanteren
Er kunnen gedragsproblemen optreden bij veranderingen in levensgewoonten van de eigenaar/verzorger en veranderingen in leefomstandigheden van de kat.
Video's
Extra aandacht voor dikke poes op dierendag
RTV Utrecht, 2010
Meer informatie
Wet- en regelgeving
(2)Relevante organisaties
(7)Contact
Reageren op dit dossier, of heb je andere vragen over Welzijn katten ? Laat een reactie achter of neem contact op.