Er bestaan verschillende typen huisvestingssystemen waarin de dieren worden gehouden. Traditioneel wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen kooihuisvestingssystemen enerzijds en alternatieve huisvestingssystemen anderzijds.
Dossier
Welzijn leghennen
In Nederland worden in totaal zo’n 45 miljoen (opfok)leghennen gehouden. Er bestaan verschillende typen huisvestingssystemen waarin de dieren worden gehouden.
Begin hier
Gedragsbeperkingen
In de pluimveehouderij kunnen leghennen onder verschillende omstandigheden niet het volledige natuurlijke gedragsrepetoire uitoefenen.
Verenpikken en kannibalisme
Gedragsproblemen als verenpikken en kannibalisme komen nog veelvuldig voor en kunnen veel ongerief (pijn, verwondingen, uitval) veroorzaken. Deze gedragsproblemen komen in alle systemen voor.
Endoparasieten en bacteriën
Besmetting met endoparasieten geeft onder andere maagdarm- en verteringsstoornissen. Secundaire (bacteriële) infecties, zoals E-coli, dragen hier mede aan bij.
Vogelmijt
Vogelmijt veroorzaakt ongerief zoals jeuk, bloedarmoede, en verstoorde rust. Bij ernstige besmettingen is de uitval verhoogd.
Botbreuken
Leghennen kunnen botbreuken oplopen door botsingen met onderdelen van het huisvestingssysteem. Daarnaast dragen slecht ontworpen zitstokken bij aan vervormingen van het borstbeen.
Negatieve omgang
De kwaliteit van de omgang met pluimvee heeft gevolgen voor de mate van angst die kippen voor mensen ontwikkelen. Naar schatting is de helft van het pluimvee in meerdere of mindere mate bang voor mensen.
Video's
Gratis daglicht voor leghennen
Provincie Limburg, 2013
Bloedluis,
YouTube, 2011
Meer informatie
Wet- en regelgeving
(2)Ethiek
(2)Relevante organisaties
(1)Contact
Reageren op dit dossier, of heb je andere vragen over Welzijn leghennen? Laat een reactie achter of neem contact op.