Nieuws

Dierenwelzijn op vakantie 2015

Net als voorgaande jaren besteedt het Dierenwelzijnsweb weer aandacht aan dierenwelzijn tijdens de vakantieperiode. Vier onderwerpen rondom huisdieren en wilde dieren in willekeurige volgorde.

1. Dierziekten in het buitenland

In het buitenland heersen soms ziekten die in ons land niet voorkomen. Huisdieren kunnen hier behoorlijk ziek van worden of, erger nog, aan overlijden. Het is daarom belangrijk dat huisdieren hier zo goed mogelijk tegen beschermd worden. Dit kan bijvoorbeeld door huisdieren in te laten enten, of andere beschermende voorzorgsmaatregelen te treffen. Behalve verplichte identificatie en registratie voor hond, kat en fret, is in de meeste landen alleen de vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) bij het overgaan van de grens verplicht voor uw dier. Voor deze huisdieren is in ieder geval een Europees dierenpaspoort verplicht. Daarnaast hanteren sommige landen hun eigen aanvullende invoereisen. Het is van belang om ruim op tijd te informeren welke eisen gelden in het land van vakantie, maar ook in de landen waar doorheen wordt gereisd.

2. Dier en warmte

Het kan in de zomer en zeker op vakantie in het buitenland flink warm kan worden, zowel in de auto tijdens de reis als op het vakantieadres. Veel huisdieren kunnen niet zo goed tegen warmte. Ze hebben bijvoorbeeld geen zweetklieren waarmee ze hun lichaam kunnen koelen zoals wij. Oververhitting kan gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn voor huisdieren. Ondanks alle waarschuwingen komt het nog steeds voor dat honden om het leven komen omdat ze achter worden gelaten in de auto en vervolgens oververhit raken.

Hoe ondraaglijke hitte voelt in een geparkeerde auto wordt geillustreerd in een filmpje te zien op de website Huisdierenspecialist.nl van Dibevo. In het filmje zie je dierenarts Ernie Ward die zichzelf een halfuur opsluit in een bloedhete auto. Zijn bevindingen zijn nog erger dan je denkt. Zelfs met de ramen een stukje geopend, stijgt de temperatuur naar een onhoudbare 47 graden celsius.

Het LICG beveelt verder aan om met honden geen lange wandelingen te maken in de hitte, maar deze aan het begin of eind van de dag te plannen. Honden met een dunne vacht kunnen verbranden en dun behaarde plekken kunnen eventueel ingesmeerd worden met zonnebrandcreme. Meer tips over het herkennen van oververhitting en maatregelen zijn te vinden in het LICG document 'Dier en warmte'.

3. Vakantiekiekjes met wilde dieren

World Animal Protection heeft 8 tips voor een diervriendelijke vakantie opgesteld. Ze vraagt onder meer aandacht voor vakantiekiekjes met wilde dieren. In veel vakantieoorden kun je met een wild dier op de foto. Het lijkt misschien een leuke vakantiefoto, maar volgens de dierenbeschermingsorganisatie zijn de dieren vaak op jonge leeftijd uit het wild weggerukt bij hun moeder die hierbij meestal wordt gedood. En omdat het om sterke, wilde dieren gaat worden hun tanden getrokken, zijn ze vaak gedrogeerd en streng afgericht.

Vorige jaar besteedde het Dierenwelzijnsweb in de rubriek 'Dierenwelzijn op vakantie' ook aandacht aan de zogenaamde knuffelfarms in Afrika of Azië. Op deze ‘farms’ worden toeristen in de gelegenheid gesteld om te knuffelen met jonge roofdieren en kunnen ze er mee op de foto te gaan. In Nederland voert onder meer Stichting Spots actie tegen deze praktijken.

4. Foute souvenirs

Kijken, kijken, niet kopen ... Een leuke vakantie gehad en wil je een aandenken meenemen? In vakantielanden worden nog veel souvenirs aangeboden van dieren en planten die bedreigd zijn. De Nederlandse douane neemt elk jaar souvenirs in beslag die zijn gemaakt van bedreigde planten- en diersoorten. Omdat internationale handel verboden is of omdat niet de juiste vergunning getoond kan worden. De douane kan ook een boete geven. Toeristen zijn zich vaak van geen kwaad bewust.

Waar moet je aan denken als het gaat om foute souvenirs? In volgorde van aantallen in beslag genomen spullen door de douane op Nederlandse luchthavens: koraal, papegaaien, schelpen, ivoor, zeeschildpadproducten. Daarnaast worden krokodillen, slangen en hagedissen, vlinders, cactussen en orchideeën in beslag genomen. En soms zelfs producten van tijger en neushoorn. Check de 'Is dit OK-app' van de douane om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan.

Bovenstaand overzicht is niet compleet. De redactie houdt zich aanbevolen voor aanvullingen en materiaal zodat we bij een volgende vakantieperiode met een nieuwe lijst kunnen komen.

(Bron foto: Wikimedia-Davidhv22)