Nieuws

Hazenpest en andere ziektes in het veld

Hazen in het veld kunnen diverse ziekten krijgen. Nieuw is dat het RHD-virus - een konijnenziekte - ook op hazen kan overgaan. En afgelopen jaren is ook hazenpest of Tularemie vastgesteld, een ziekte die ook voor de mens gevaarlijk is.

Hazen kunnen verschillende ziekteverwekkers met zich meedragen, meldt vakblad VBNL: de bacteriën Pasteurella, Mannheimia, Yersinia en Francisella, het virus RHDV-2, en de eencellige parasieten Toxoplasma en Eimeria. Het virus RHDV-2 is een subtype van het virus dat het viraal hemorrhagisch syndroom (VHS) bij konijnen veroorzaakt. In het artikel 'Zieke hazen in het veld' is te lezen dat dit type soms ook kan overgaan op hazen. Het lijkt erop dat het RHD-virus in Nederland nog geen echte hazenziekte is, maar in Frankrijk zijn al veertig besmette hazen aangetroffen. En hoewel het virus zeer besmettelijk is, is het niet gevaarlijk voor mens of andere gezelschapsdieren.

Hazenpest

Anders is dat met Tularemie of hazenpest. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Francisella tularensis en kan bij veel verschillende diersoorten voorkomen. Vooral hazen en knaagdieren zijn gevoelig voor deze bacterie, maar ook voor de mens kan de ziekte gevaarlijk zijn. Mensen die ziek worden na besmetting krijgen meestal koorts, hoofdpijn en spierpijn. Daarnaast kunnen er zweren en ontstekingen van de lymfeklieren optreden. In de periode van 2011 tot en met 2016 is tularemie in Nederland vastgesteld bij 23 hazen en bij 14 personen.

Besmetting

Mensen raken vaak besmet door contact met een besmet dier, bijvoorbeeld door het eten van niet goed doorbakken vlees. De ziekte kan ook overgebracht worden door een insectenbeet, via besmet water of modder of het inademen van besmette luchtdeeltjes of gewoon door aanraking van een besmet dood dier.

Melding

Het artikel eindigt met een aantal voorzorgsmaatregelen. Zo moet je altijd wegwerphandschoenen dragen als je zieke of dode dieren aanraakt. Zorg bij wondjes voor goede wondhygiëne. En als je hazen eet, moet je het vlees voldoende verhitten. Vind je dode dieren die verdacht zijn, bijvoorbeeld omdat er meerdere dode dieren bij elkaar gevonden worden, dan kun je de dieren melden bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC). Nu de ziekte vaker optreedt is er sinds november 2016 een meldingsplicht voor ziekte bij mensen. Meer informatie hierover vind je bij het RIVM.



(Bron foto: Pixabay)