Nieuws

LICG lanceert rashondengids

Het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG) heeft de website 'LICG rashondengids' gelanceerd. De site geeft uitgebreide informatie over de eigenschappen van de populairste hondenrassen, zoals het karakter, het gedrag, de gezondheid en de erfelijke aandoeningen.

Onderbouwing

De gegevens in de LICG rashondengids zijn afkomstig van recent, kwalitatief onderzoek door de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. In dit onderzoek is gekeken naar rashonden, zowel met als zonder stamboom. Dat heeft meerdere redenen: Bij publicaties van wetenschappelijk onderzoek wordt vaak niet gemeld of het honden met of zonder stamboom betreft. Honden zonder stamboompapieren die toch overduidelijk van een bepaald ras zijn, ontstaan vaak uit dezelfde verzameling erfelijk materiaal als honden die dat papier wel hebben. Een stamboom moet door de fokker worden aangevraagd. Als deze dat niet doet, krijgt de hond geen stamboompapieren, maar blijft het nog steeds dezelfde hond met dezelfde erfelijke eigenschappen. Voor het doen van degelijk wetenschappelijk onderzoek is een grote groep dieren nodig. Het aantal stamboomhonden is bij de dieren die tot nu toe onderzocht zijn vaak nog te klein om betrouwbare uitspraken te doen over alleen stamboomhonden. Door ook rashonden zonder stamboom bij het onderzoek te betrekken, die vrijwel dezelfde genen zullen hebben, zijn betrouwbare uitspraken wél mogelijk.

LICG Rashondengids

Op dit moment zijn er 38 rassen opgenomen. De keuze voor de rassen is gebaseerd op de top 25 van hondenrassen waarvan de afgelopen jaren de meeste pups met stamboom zijn geboren. Daaraan zijn de 9 Nederlandse hondenrassen toegevoegd en vier rassen die veel in het straatbeeld worden gezien (veel look-alikes hebben). De rashondengids maakt het eenvoudiger om van een ras in te schatten wat de welzijns- en gezondheidsrisico’s zijn en waar kopers op kunnen letten. Zo zouden kopers van een pup langer moeten stilstaan bij de gevolgen van bepaalde extreme uiterlijke kenmerken, zoals een heel korte neus, veel rimpels of een te kleine kop. Dit soort kenmerken kunnen het welzijn van een dier flink aantasten. Niet alle erfelijke aandoeningen komen echter door een extreem uiterlijk. Soms zijn aandoeningen er per ongeluk in gefokt, vaak doordat bepaalde ouderdieren teveel gebruikt zijn. Aanvankelijk lijkt een ouderdier gezond, maar na een aantal jaren blijkt er toch een aandoening te zijn. Die is dan al aan vele nakomelingen doorgegeven.

Aandachtspunten aanschaf

In de rashondengids wordt benadrukt dat kopers van pups invloed hebben op het welzijn en de gezondheid van honden in Nederland. Kopers kunnen namelijk de manier waarop gefokt wordt sturen. Als steeds meer kopers vragen om testuitslagen van erfelijke aandoeningen, en geen pups kopen die niet zorgvuldig gefokt zijn, dan zijn fokkers genoodzaakt om beter te gaan letten op hoe ze werken. Ze zullen vaker gaan testen op erfelijke aandoeningen, en de ouderdieren zorgvuldiger uitkiezen.

(Bron foto: Wikimedia-Jakub Hałun)