Nieuws

Lesidee over diervoeding: vlogreeks ‘Hapklare brokken’

Samenvatting
  • Onderwerp
    Dierenwelzijn, Gezelschapsdieren, Diervoeding
  • Interessant voor
    Dierverzorger
Bekijk de vlogreeks en meer lesideeën
In Nederland houden we met z'n allen miljoenen huisdieren. Voor al deze dieren is een enorm aanbod aan diervoeding verkrijgbaar. Kattenmelk, knaagsnacks of zelfs hondenbier... je kunt van alles krijgen! Niet alles wat verkrijgbaar is, is per definitie ook gezond of nodig voor je dier. Hoe weet je nu of je bepaalde producten beter wel of niet kunt kopen?

De Dierenbescherming heeft een vlogreeks gemaakt over diervoeding, genaamd ‘Hapklare brokken’. Hierin houdt vlogster Tawhida Engelenburg in zes video's een aantal diervoedingsproducten tegen het licht. Doel van de vlogreeks is om mensen kritisch te laten nadenken over de producten die er op de markt zijn voor huisdieren. De reeks kan ook inspirerend zijn voor en ondersteuning geven in lessen diervoeding in het groene onderwijs.

De serie heeft het karakter van een consumentenrubriek. Voor een oordeel gaat Tawhida Engelenburg langs bij Ronald Corbee, een in diervoeding gespecialiseerde dierenarts bij het Universitair Diergeneeskundig Centrum Utrecht, afdeling Klinische Voeding. Deze afdeling onderzoekt honden en katten die kampen met aandoeningen waarbij voeding een belangrijke rol speelt, in het bijzonder obesitas (overgewicht).

Vlogreeks

Je vind hier een playlist met alle zes de afleveringen. Een overzicht:

  • Hondenbier en hondenfriet: Snacks en -drankjes in een hondenvariant; dat levert merkwaardige producten op als hondenbier en hondenfriet. Waarom deze imitatie en is het eigenlijk wel gezond?
  • Luxe hondenvoer: Populaire ingrediënten die als gezond te boek staan, zoals zoete aardappel, frambozen en erwten, vinden we tegenwoordig ook terug in hondenvoer. Ook andere eettrends, zoals graanvrij en minder koolhydraten, waaien over naar de diervoeding. In hoeverre zijn de brokken voedzaam of is het hele slimme marketing? En in hoeverre is het duurzaam?
  • Vegetarisch kattenvoer: Tegenwoordig is er vegetarisch kattenvoer op de markt. Kun je een vrij strikte carnivoor als een kat een vleesvrij dieet voorschotelen? Krijgt de kat dan voldoende voedingsstoffen binnen? En hoe zit het bij de hond die een wat adaptievere carnivoor is?
  • Kattenmelk: Kattenmelk klinkt als een normaal product, ieder kind leert dat een kat melk drinkt. Maar in hoeverre voegt dit wat toe aan het dieet van de kat: wat is de voedingswaarde van kattenmelk?
  • Knabbelen en knagen: Er is veel keuze in knaag- en knabbelsnacks voor konijnen en knaagdieren. Daar zitten gezonde en minder gezonde producten tussen. Waaraan herken je een gezond en veilig product en wat hebben konijnen en knaagdieren echt nodig?
  • Gemixt konijnenvoer: Voor ieder konijn wat wils, kun je denken als je een zak gemengd konijnenvoer openmaakt, daarin is veel gevarieerd voer te vinden: zaden, gedroogd gras, mais en gedroogde wortel bijvoorbeeld. Maar is het daarmee nu het ideale konijnenvoer?

(Bron foto: Gemixt konijnenvoer (©Dierenbescherming))

Vlogreeks

(6)