RDA: zet het dier voorop in kringlooplandbouw
Onderwerp
Dierenwelzijn, Kringlooplandbouw
Interessant voor
Veehouder
Omschakeling naar kringlooplandbouw
Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten heeft in haar visie ‘Landbouw, natuur en voedsel: waardevol en verbonden’ uiteengezet dat het voor Nederland noodzakelijk is om over te stappen op kringlooplandbouw. Dit is een duurzame vorm van landbouw die de basis vormt voor gezond voedsel, de circulaire economie, het herstel van biodiversiteit, koolstofvastlegging, klimaatadaptatie en bodem-, water- en luchtkwaliteit. De RDA heeft geconstateerd dat in het denken over kringlooplandbouw de gevolgen voor welijn en gezondheid van het dier tot nu toe onderbelicht zijn. Nadat in de afgelopen jaren de aandacht voor dierenwelzijn is toegenomen, lijkt in de discussies over kringlooplandbouw die aandacht vaak te ontbreken. Dit was aanleiding voor de RDA om zich te verdiepen in de mogelijke effecten van kringlooplandbouw voor dieren.
Dierwaardige veehouderij
De transitie naar kringlooplandbouw is een systeemverandering en is daarmee ingrijpend en kost tijd. Dit biedt een uitgelezen kans om verder te bouwen aan een maatschappelijk gedragen, dierwaardige veehouderij. Kringlooplandbouw biedt volgens de RDA kansen én bedreigingen. De inrichting van het landbouwsysteem zal gevolgen hebben voor productiedieren. Zo zal het voer meer reststromen uit de levensmiddelenindustrie gaan bevatten en krijgt rundvee waarschijnlijk meer ruwvoer en gras en minder krachtvoer. Deze systeemaanpassingen kunnen gevolgen hebben voor het productieniveau van dieren. Ook is het wellicht nodig om andere, meer robuuste rassen in te zetten die beter om kunnen gaan met andere voeding en huisvesting.
Kennisbundeling en netwerk
Om dierenwelzijn en diergezondheid te verbeteren en te borgen, adviseert de RDA een adviescommissie in te stellen met daarin deelnemers uit de verschillende belangengroeperingen (bedrijfsleven, ngo’s en overheid). Ook is een onderzoeksagenda wenselijk evenals het oprichten van een expertisecentrum voor dierenwelzijn. Deze moet werken als vraagbaak en kennisplatform voor ondernemers die een verandertraject naar kringlooplandbouw willen ingaan. De Raad pleit daarnaast voor versterking van het EU-netwerk om kringlooplandbouw op Europees niveau uit te werken. Binnen Europa is een gelijk speelveld nodig en dat betekent dat Europees draagvlak gevonden moet worden.
Op de website van de Raad voor Dierenaangelegenheden is ook een animatievideo van de zienswijze te vinden.
(Bron foto: Kringlooplandbouw_still uit animatie RDA)