Nieuws

Wroeten met docenten en wroetvarkens

Tijdens de landelijke studiedag voor docenten Varkenshouderij werden bedrijven bezocht die werken met het concept wroetvarkens. Varkens krijgen er de ruimte om te wroeten. Dat moet je gezien hebben, was de conclusie van de docenten.

Op woensdagmorgen 25 mei bezochten docenten varkenshouderij het varkensbedrijf van de familie Kok in Ane. Dit is een van de bedrijven die werken met het concept wroetvarkens. De vleesvarkens zijn er op strooisel gehuisvest, ze krijgen meer ruimte en afleidingsmateriaal dan gangbare vleesvarkens en kunnen naar hartenlust wroeten. Omdat het goed is voor het dierenwelzijn voldoet dit bedrijf aan het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Het vlees van hun varkens krijgt 1 ster.

De hele dag stond het concept 'wroetvarkens' centraal. De docenten waren verbaasd hoe rustig de varkens op het bedrijf van Kok reageerden als ze over de hokafscheiding het hok in stapten. Wroetvarkens reageren echt rustiger op mensen, aldus de varkenshouders. Wil je het goed kunnen beoordelen, dan moet je het gezien, geroken en gevoeld hebben, was de mening van docenten, zo is te lezen in het verslag van de studiedag op VarkensNET.

Visie

Na het bedrijfsbezoek gaven vertegenwoordigers uit de keten hun visie op het concept, zoals Gert Bargeman, directeur van mengvoederfabriek CAV Den Ham. Hij denkt dat consumenten waarde hechten aan zaken als dierenwelzijn, het feit dat vlees regionaal geproduceerd wordt en dat het vrij is van gmo's. Ook een vertegenwoordiger van een slachterijbedrijf is enthousiast over het wroetvarken. Het dier heeft meer beweging gehad, daardoor bevat het vlees meer spierweefsel, minder water en smaakt het anders. Jan Broenink, de motor achter het wroetvarkenconcept, lichtte tot slot toe hoe hij tot dit concept gekomen is.

Studiedagen

De studiedag voor docenten wordt jaarlijks georganiseerd door VarkensNET, in samenwerking met het CIV Agri&Food. Zo werkt VarkensNET aan professionalisering van de docenten varkenshouderij. Voor komend jaar staan nieuwe studiedagen in de planning: voor studenten op 23 november (regio zuid) en 30 november (regio midden - noord). Daarnaast wordt er op 22 maart 2017 een landelijke studiedag voor studenten georganiseerd en op 24 mei voor docenten.

Meer informatie Alfons van den Belt.

(Bron: Fotowedstrijd Groen Kennisnet, foto Niels Noordman)