Nieuws

Aandachtspunten tijdens de lammertijd

De lammertijd is begonnen. Het aflammeren van de schapen vraagt de nodige aandacht van de schapenhouder. De lammertijd begint al voor de geboorte, door ooien binnen te halen, een goede voeding en aandacht voor hun conditie.

De meeste ooien lopen het grootste deel van de dracht buiten. Je hebt dan weinig zicht op de kudde. Voor een goede voorbereiding op de lammertijd kun je de ooien het beste naar binnen halen. Je hebt daar meer controle dankzij licht en camera's, schrijft vakblad Veehouder en veearts. In het artikel 'Management voor, tijdens en na de geboorte' zet het vakblad een aantal aandachtspunten voor de lammertijd op een rij.

Conditie

Nadat je de ooien hebt binnengehaald, kun je ze het beste zo snel mogelijk scheren. Dat scheelt ruimte in de stal, de dieren hebben het minder snel warm, en je kunt zo beter hun conditie inschatten. Het vetgehalte zegt iets over de conditie. Te vette ooien moet je beperkter voeren, anders groeien de lammeren te hard. Bovendien heb je dan kans op slepende melkziekte. Ooien die mager zijn en een grote buikinhoud hebben, kunnen juist een grote worp geven. Die moet je bijvoeren, zodat de lammeren vitaal worden en de ooien straks voldoende melk geven.

Voeding

Het vakblad geeft verschillende adviezen voor de voeding. Omdat de voeding per ooi kan verschillen, kan het raadzaam zijn de kudde in groepen in te delen voor verschillende afdelingen waar je gericht kunt voeren. Zo'n groep moet niet groter zijn dan 15 tot 20 ooien.

Aandacht voor ziekten is er ook. Een van de ziekten die aandacht vraagt is enterotoxaemie (het Bloed). Dit is een ziekte die meestal een fatale afloop heeft. De ziekte wordt veroorzaakt door clostridiumbacteriën die in de darmen voorkomen. Je kunt het voorkomen door de ooien een een aantal weken voor de uitteldatum te vaccineren.

Aandachtspunten

Naast dit probleem zijn er meer zaken waar je op moet controleren zoals het beenwerk en de uiers. Je moet navels ontsmetten na de geboorte en je moet zorgen dat elk lam biest krijgt van de moeder. Meer aandachtspunten vind je in eerdere artikelen die in vakbladen zijn verschenen zoals het artikel 'Wat je moet weten voor het lammerseizoen begint' dat in 2013 verscheen in het vakblad Management&techniek.

(Bron foto: Pixabay)

Publicaties

(6)