Nieuws

Aangescherpte EU-regelgeving tegen levend ontvinnen haaien

Het Europese parlement heeft de regelgeving aangescherpt die het ontvinnen van haaien en daarna dumpen van vaak nog de levende dieren verbiedt. Volgens het parlementsvoorstel moeten de vinnen en bijbehorende haaien op één plek door hetzelfde schip aangevoerd worden.

Ontvinnen welzijnsprobleem

Al sinds 2003 is het ontvinnen van haaien, waarna de haaien van het schip worden verwijderd, verboden in de EU. Bij deze praktijken gaat de ontvinde haai vaak levend overboord waarna het dier sterft. Om deze methoden tegen te gaan moeten zowel de vinnen als de rest van de haai aan land worden gebracht. Omdat de regelgeving niet vereiste dat vinnen en de bijbehorende rest van de haai op hetzelfde moment aan land werden gebracht bleek controle moeilijk. Vooral vissers uit Spanje en Portugal maakten op grote schaal gebruik van de mogelijkheden die de regelgeving uit 2003 bood. Het Europees parlement heeft vorige week met een zeer grote meerderheid een resolutie aangenomen die het ontvinnen op zee definitief verbiedt. Haaien moeten nu met hun vinnen intact aan land worden gebracht.

Ontvinnen ook bedreiging voor de soort

Ontvinnen van levende haaien is een groot dierenwelzijnsprobleem. Onderzoek laat echter ook zien dat de grootschalige vangst van haaien ook zorgt voor een toenemende bedreiging van het voortbestaan van haaiensoorten. De vraag naar haaienvinnen neemt ook nog steeds toe met name in China waar Hongkong het grootste handelscentrum voor vinnen is. Tegelijkertijd staat ook in China het verwerken van haaienvinnen in gerechten steeds meer ter discussie.


(Bron foto: Blue Sphere Media)