Nieuws

Alertheid voor rhinopneumonie bij paarden

Samenvatting
  • Onderwerp
    Dierenwelzijn, Diergezondheid, Equine Rhinopneumonie
  • Interessant voor
    Hippisch ondernemer, Dierverzorger
Bekijk de bronnen
De Dierenartsen Praktijk (DAP) Groesbeek waarschuwt paardenbezitters voor de mogelijke verspreiding van het Rhinopneumonie-virus. Net over de grens, in Kleef, zijn onlangs 17 paarden gestorven. Het is nog onduidelijk of het om een besmetting met het rhinovirus ging.

Equine rhinopneumonie (Equine Herpes Virus) is een virus dat griepachtige verschijnselen, abortus of neurologische verschijnselen (ataxie of verlamming) veroorzaken. Bij paardenbezitters in Gelderland is recent onrust ontstaan omdat in Duitsland, net over de grens bij Kleef, 17 paarden zijn overleden die mogelijk besmet zouden kunnen zijn met het rhinovirus.

Maatregelen

Of het ook echt om het rhinovirus gaat, is niet duidelijk. Dierenartspraktijk Groesbeek, niet ver van Kleef, waarschuwt voor een mogelijke besmetting. Peter Stins van DAP Groesbeek zegt in een bericht van Nieuwe Oogst dat het onderzoek naar de doodsoorzaak van de paarden nog niet is afgerond. Maneges in de omgeving nemen preventieve maatregelen.

Het rhinovirus wordt voornamelijk overgebracht door direct contact tussen paarden, wanneer ze samen in een stal staan bijvoorbeeld. Maar het virus kan in principe ook door de mens via kleren en handen worden overgedragen. Het rhinovirus duikt in Nederland af en toe op. In oktober was er nog een besmetting in Lelystad, zo blijkt uit informatie van de Gezondheidsdienst voor dieren.
(Bron foto: Shutterstock)

Publicaties

(3)