Nieuws

Alles over kruiden in dossier Natuurlijk gezond

In het recent verschenen Groen Kennisnet-dossier Natuurlijk gezond is veel te lezen over het gezond houden van dieren op een natuurlijke wijze. Kruiden spelen in dit dossier een belangrijke rol.


Zelfmedicatie

Vooraleerst is het dan nodig dat veehouders kennis hebben van deze remedies en werken aan bewustwording. Het dossier biedt daartoe meerdere handvatten, links en downloads. Zo kun je dieren de mogelijkheid bieden tot zelfmedicatie. Zoals in een artikel, ook in het dossier, in Ekoland staat: 'dieren merken waarschijnlijk eerder op dat ze uit balans zijn dan de veehouder'. Zet dieren bijvoorbeeld in een kruidenrijk weiland. In downloads en artikelen als Factsheet kruiden in grasland, Kruiden en de mineralenvoorziening van melkvee en Zelfmedicatie door varkens, is meer over dit onderwerp te lezen.

Stalboekjes

In het dossier verder aandacht voor lopend onderzoek naar preventie en genezing met behulp van kruiden en links naar de zogeheten Stalboekjes. Deze boekjes, zo staat in het dossier 'zijn oorspronkelijk gemaakt voor de biologische veehouderij. De boeren wilden weten hoe kruiden en andere natuurlijke producten werken om de diergezondheid te verhogen en om ziektes te voorkomen'.

In de boekjes komen overigens niet alleen kruiden aan bod. Ook de rol van andere (natuurlijke) factoren worden besproken. Zo worden in het Stalboekje varkens licht, lucht, ruimte, water, rust en voer de pijlers genoemd voor een gezonde varkenshouderij.

(Bron foto: Pixabay)


Publicaties

(1)