Nieuws

Anaplasmose bij runderen door tekenbeet

Anaplasmose of weidekoorts bij runderen wordt veroorzaakt door een bacterie die kan worden overgebracht door teken. Ongeveer twee weken na een beet zie je de eerste verschijnselen.

Anaplasmose of weidekoorts wordt veroorzaakt door de bacterie Anaplasma phagocytophilum. Die bacterie kan worden overgedragen door de Ixodes-teek. Na een beet van een besmette teek kun je bije een koe de eerste verschijnselen na 5 tot 15 dagen zien. In Nederland is ongeveer 4% van de teken besmet met die bacterie, zo meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in een artikel over anaplasmose.

Weerstand

Koeien die besmet zijn, vertonen koorts, produceren minder melk, hebben soms luchtwegkrachten of kunnen aanleiding zijn tot verwerpen. De bacterie tast de witte bloedcellen aan die een belangrijke rol spelen in de weerstand. Het belangrijkste effect is dan ook de sterk negatieve invloed op de weerstand van de dieren. De dieren zijn meer vatbaar voor andere ziektes. Jonge runderen zijn minder gevoelig, zo meldt GD Herkauwer.

Antibiotica

Omdat het om een bacterie-infectie gaat bestaat behandeling van anaplasmose uit een antibioticabehandeling. Belangrijker is de kans op deze ziekte te voorkomen. De kans op infectie is groter in 'teekvriendelijke' gebieden: weiden met lang gras of weiden in de buurt van dichtbegroeide bossen of heggen. Deze gebieden kun je beter mijden. Als dat niet mogelijk is, kun je tekendodende middelen gebruiken om de kans op besmetting te beperken.

Bloedcontact

De GD wijst er aan het eind van het artikel op dat anaplasmose ook via bloedcontact, bijvoorbeeld via een naald overgedragen kan worden. Het is immers een bacterie die in de witte bloedcellen zit. Maar deze overdracht is in verhouding tot de rol van teken maar van beperkte betekenis.

(Bron foto: Shutterstock)

Links

(1)