Nieuws

Belangrijke informatie Besluit houders van dieren

Op 1 juli 2014 is het Besluit houders van dieren, onderdeel van de Wet dieren, in werking getreden. Op het klantportaal 'mijn.rvo.nl' van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) worden de nieuwe regels nader toegelicht.

Bedrijfsmatig huisdieren houden

Voor bedrijfsmatig verkopen, afleveren, opvangen en fokken van huisdieren gelden regels voor onder andere huisvesting, dierenwelzijn en vakbekwaamheid van de houder. Het gaat daarbij om zoogdieren, vissen, vogels, reptielen en amfibieën die als huisdier gehouden kunnen worden. De houder registreert de locatie van waaruit deze activiteiten worden uitgeoefend bij RVO.nl. Dit moet vóórdat de activiteiten starten. Houders die voor 1 juli 2014 al bedrijfsmatig huisdieren hielden en niet onder het Honden- en kattenbesluit vielen, hebben tot 1 november 2014 om de locatie te registreren.

Organisatoren van tentoonstellingen, beurzen of markten waar bedrijfsmatige activiteiten met huisdieren plaatsvinden, registeren het evenement twee weken vooraf. Dit moet ook vanaf 1 november 2014.
Registeren kan op het klantportaal. Hier is ook meer informatie te vinden over onder andere indicaties voor bedrijfsmatigheid, het bewijs van vakbekwaamheid en welke overgangstermijnen hiervoor gelden.
 
Voor wie? Voor bijvoorbeeld dierenwinkels en dierenspeciaalzaken, tuincentra, groothandels, fokkers, dierenpensions, asielen en opvangcentra en organisatoren van beurzen, markten en tentoonstellingen.
Tot 1 juli 2014 stonden een deel van deze regels in het Honden- en kattenbesluit dat alleen over honden en katten ging.

Scheiden van dieren

Dieren mogen niet te jong bij het ouderdier worden weggehaald omdat dit hun gezondheid en welzijn kan schaden. Voor honden, katten, konijnen, papegaaiachtigen, varkens en een aantal soorten apen zijn minimum leeftijden vastgesteld voor het scheiden. Bij deze diersoorten speelt de leeftijd van scheiden een belangrijke rol voor hun welzijn. Op het klantportaal staat een overzicht van de vastgestelde leeftijden.

Regels voor fokken, ook voor hobbyhouders

Bij het fokken met huisdieren is het belangrijk dat de manier waarop dit gebeurt niet schadelijk is voor het welzijn en de gezondheid van de ouderdieren en de jongen. Dit geldt zowel voor hobbyhouders als voor bedrijfsmatige houders van huisdieren.

Positieflijst huisdieren

Niet alle dieren zijn geschikt om als huisdier te houden. Dat komt bijvoorbeeld omdat ze beschermd zijn, ziektes kunnen overdragen of gevaarlijk zijn. Er komt een lijst waarop zoogdieren staan die als huisdier gehouden mogen worden. Deze lijst heet de positieflijst en gaat voor iedereen gelden.

Op mijn.rvo.nl vind je meer informatie over andere regels die in het Besluit houders van dieren staan. Kies voor het onderwerp Dieren en verfijn de resultaten met het filter Huisdieren. Kies daarna voor de pagina met de informatie die je zoekt.(Bron foto: Shutterstock)