Nieuws

Beste profielwerkstuk over dierenwelzijn wint fotoshoot

Een profielwerkstuk over dierenwelzijn in dierenwinkels komt als beste uit de bus in een wedstrijd georganiseerd door het Dierenwelzijnsweb voor het voortgezet onderwijs.

Profielwerkstuk over dierenwelzijn

Het Dierenwelzijnsweb was in januari dit jaar als sponsor en met een stand en de workshop 'Blije melk komt van blije koeien' aanwezig op de NIBI conferentie 'Voeding, Vertering en Voedselproductie' voor het voortgezet onderwijs. Er was veel belangstelling voor het thema dierenwelzijn en voor de lesmaterialen die het Dierenwelzijnsweb heeft gemaakt. Docenten die de stand bezochten werden uitgenodigd om hun leerlingen uit te dagen een profielwerkstuk over het onderwerp dierenwelzijn te maken. De profielwerkstukken konden tot 1 juni ingestuurd worden naar het lectoraat Welzijn van Dieren van Hogeschool Van Hall Larenstein te Leeuwarden. Het lectoraat is initiatiefnemer en spil van het Dierenwelzijnsweb. Uit de inzendingen heeft het lectoraat een winnaar gekozen.

Beste inzending

Anne Merel van Kampen van het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé te Leeuwarden heeft het lectoraat met haar onderzoek naar dierenwelzijn in dierenwinkels aangenaam verrast. Anne Merel heeft in Noord Friesland  onderzocht hoe goed de dierenwinkels zorgen voor hun knaagdieren en konijnen. Hierbij keek ze naar de huisvesting, de voeding, in hoeverre tegemoet wordt gekomen aan de sociale behoeften van het dier, maar ook naar de informatieoverdracht naar de klant. Ze is daarvoor bij 15 dierenwinkels in Noord-Friesland langs geweest. Ze heeft haar verslag ook naar de bezochte dierenwinkels en/of een centrale instelling van de bezochte ketens opgestuurd.

Niet alleen was dit een interessant en leuk onderzoek, het is ook goed uitgevoerd. Daarom is besloten dat Anne Merel de winnaar is. Ze heeft een fotoshoot met haar huisdier gewonnen, en de mooiste foto wordt op canvas afgedrukt.

Dierenwelzijn in dierenwinkels

De samenvatting, zoals deze te vinden is in het verslag:

"In dit onderzoek staat het welzijn van dieren die in dierenwinkels worden verkocht centraal, waarbij wordt ingezoomd op konijnen en knaagdieren. De vraag die onderzocht wordt is in hoeverre dierenwinkels in Noord-Friesland blijk geven van kennis als het gaat om huisvesting en verzorging van konijnen en knaagdieren en de informatieoverdracht naar de klant. Om deze vraag te kunnen beantwoorden worden eerst enkele deelvragen beantwoord aan de hand van informatie die is vergaard in de winkels en die is vastgelegd op speciaal daarvoor ontwikkelde beoordelingsformulieren. Het onderzoek is uitgevoerd in 15 winkels in Noord-Friesland die dieren verkopen, van tuincentra tot dierspeciaalzaken en van onafhankelijke winkels tot filialen die deel uitmaken van een keten. Uit de verzamelde gegevens komt naar voren dat dierenwinkels blijk geven van onvoldoende kennis en zo het welzijn van hun dieren niet waarborgen. Tevens laten de gegevens zien dat dierenwinkels onvoldoende informatie overdragen op hun klanten om het welzijn van konijnen en knaagdieren als huisdier in een thuissituatie te kunnen garanderen."

Ben je geinteresseerd in dit verslag, dan kun je het opvragen via info@dierenwelzijnsweb.nl.


(Bron foto: Dierenwelzijnsweb)