Nieuws

Beter Leven keurmerk groeit

Samenvatting
  • Onderwerp
    Dierenwelzijn, Beter Leven keurmerk
  • Interessant voor
    Melkveehouder, Pluimveehouder
Bekijk de bronnen
Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming blijft groeien. De Dierenbescherming verwacht in 2020 uit te komen op 40 miljoen dieren die per jaar volgens de criteria van het keurmerk worden gehouden. Vandaag was de aftrap van de jaarlijkse Beter Leven week.

Beter Leven week

In de Beter Leven week, van 21 tot en met 27 oktober, staat het Beter Leven keurmerk centraal in alle supermarkten. Naast bewustwording en voorlichting richt de jaarlijks terugkerende campagne van de Dierenbescherming zich op het aansporen van de consument om de productverpakking te controleren op de aanwezigheid van het Beter Leven keurmerk. Bekijk per dier wat de sterren voor de dieren betekenen.

Huismerk- versus sterrenkip

Kip is het meest gekochte stukje vlees. Vrijwel iedere supermarkt verkoopt een eigen ‘huismerkkip’. Die is iets goedkoper dan de kippen met een ster van het Beter Leven keurmerk. De Dierenbescherming heeft een aantal vleeskuikenconcepten onder de loep genomen. Hieruit blijkt dat de supermarktconcepten toen ze op de markt kwamen een stap in de goede richting waren. Ze halen echter niet dezelfde welzijnsverbeteringen ten opzichte van reguliere vleeskuikens (de zogenaamde 'plofkippen') als het Beter Leven keurmerk 1 ster en het biologische concept. Ook transparantie en controle van de keurmerken zijn bij biologisch en het Beter Leven keurmerk 1 ster het best geregeld.

Tussen de supermarktconcepten zijn wel enkele verschillen. De Nieuwe Standaard Kip van Jumbo komt het dichtst in de buurt van Beter Leven keurmerk 1 ster. Hierbij zijn er nog steeds belangrijke verschillen, zoals het ontbreken van een overdekte uitloop en een hogere bezettingsgraad.

Melk en yoghurt met sterren

Consumenten kunnen nu ook overstappen op zuivel met één ster van het Beter Leven keurmerk, verkrijgbaar bij Jumbo. Het is een proefproject samen met zeven melkveehouders, waarbij 80% van de koeien tegelijkertijd kunnen eten, de dieren meer ruimte hebben in het looppad en een eigen ligplaats hebben in de stal. Ook is er veel meer aandacht voor het welzijn van kalfjes.

(Bron foto: Beter Leven keurmerk week)

Links

(5)
Beter Leven? Check ’t label even, campagne Dierenbescherming Wat betekenen de sterren, Beter Leven keurmerk World Animal Protection: beter kippenvlees amper duurder, nieuwsbericht Dierenwelzijnsweb, juli 2019 Diervriendelijk varkensvlees met twee sterren, nieuwsbericht Dierenwelzijnsweb, oktober 2018 Steeds meer dieren onder Beter Leven keurmerk, nieuwsbericht Dierenwelzijnsweb, oktober 2015