Nieuws

Boerenbloggers aan de tand gevoeld over gras

Hoe belangrijk gras is voor een boer (en zijn koeien) blijkt maar weer eens uit een Veeteelt-bijlage waarin 4 boeren die regelmatig bloggen over gras worden geïnterviewd over grasjaar 2015.

Onderwerpen die aan de orde komen in de bijlage Gras – Boerenblogs zijn bijvoorbeeld of het wel lukt om op kwetsbare veengrond 440 koeien los te laten zonder al te veel vertrapping en of met gras de krachtvoerkosten kunnen worden gedrukt. Van de 4 boeren hebben er 2 een biologisch bedrijf, een daarvan op Groningse zeeklei. Hij gaat in op de vraag of het lukt om meer eiwit van het land te krijgen.

Driegangenmenu

Betreffende eiwit laat de Groninger boer weten dat het aanbod daarvan nogal wisselt door de sterke fluctuatie in klaveraandeel en grondmineralisatie. Veeteelt: 'In het voorjaar is het aanbod laag, in de nazomer en herfst juist hoog'. Hij legt uit hoe hij het eiwit uit het herfstgras benut. Een van de bloggende boeren is gevestigd in België. Ook uit zijn verhaal wordt duidelijk hoezeer de seizoenen de kwaliteit van het gras -'het gezondste voedsel'- bepalen. In het voorjaar geeft hij gras als voorgerecht, in de zomer als hoofdgerecht en in de herfst als dessert. De boeren gaan verder in op zaken als melkproductie, maaien, mest, inkuilen, maïsteelt en de moeizame relatie tussen weidegang en robots.

Weidegang

Zoveel boeren, zoveel manieren van koeien houden. Zo is ook te lezen in het eerder verschenen nieuwsbericht Gras en beweiden: niet één managementmethode. Zo is weidegang -mede vanwege de arbeidsintensiviteit van weiden- niet voor elke boer vanzelfsprekend. Weiden is voor de 32-jarige boerenblogger uit Lochem mogelijk een optie bij een weidepremie van FrieslandCampina van 2 cent. De premie ten tijde van het verschijnen van het artikel, 1 cent, is voor de boer onvoldoende trigger. Een andere boer -'fervent aanhanger van weidegang'- denkt daar duidelijk anders over. Hij ziet het als plicht om weidegang serieus te onderzoeken. 'Zelfs met 300 koeien op vijf hectare'. Daarbij wijst hij er onder meer op dat je het visitekaartje van de sector in gevaar brengt.

Op de hoogte blijven van de inspanningen die de diverse boeren leveren, zie de site Veeteelt - Voeding, met daarop onder meer een filmpje van koeien die hun eerste bokkensprongen maken in de weide. Artikelen in het kader van gras zijn gemarkeerd met het logo Veeteelt-Gras-Extra. De blogs staan rechts op de Veeteelt-webpagina.


(Bron foto: Pixabay)