Nieuws

Campagne 144 red een dier van start

Sinds 15 november vorig jaar is het telefoonnummer 144 voor het melden van dierenmishandeling en dierenverwaarlozing beschikbaar. Dit meldnummer wordt sinds afgelopen zondag met behulp van een campagne extra onder de aandacht gebracht.

Start campagne

Volgens minister Opstelten van het Ministerie van Veiligheid en Justitie moet iedere burger die met dierenleed wordt geconfronteerd weten dat hij iets kan doen, namelijk het bellen van het nieuwe meldnummer 144. Dit stelde de minister afgelopen zondag tijdens een bijeenkomst bij het Korps Landelijke Politiediensten in Driebergen waar het startschot werd gegeven voor de landelijke publiekscampagne '144 red een dier'. Met televisie- en radiospotjes en de campagnewebsite www.144redeendier.nl wordt het meldnummer 144 de komende weken breed onder de aandacht gebracht. In het televisiespotje worden gevallen van verwaarlozing, mishandeling en dieren die door eigen toedoen in nood zijn geraakt in beeld gebracht. De minister hoopt dat door de campagne het nummer 144 net zo vanzelfsprekend wordt als het alarmnummer 112. De campagne kost ongeveer een half miljoen euro en loopt tot 19 februari.

500 meldingen per dag

Kort na de openstelling van nummer 144 belden ongeveer 1000 mensen per dag. Op dit momenteel zijn er ongeveer 500 meldingen per dag bij de meldkamer van de politie. De meeste meldingen en vragen worden afgehandeld door de speciaal opgeleide telefonisten. Wanneer er mogelijk sprake is van een strafbaar feit wordt de dierenpolitie gewaarschuwd. Wanneer het dierenwelzijn van landbouwhuisdieren in het geding is wordt de Nieuwe Voedsel en Warenautoriteit (nVWA) ingeschakeld. Bij gezelschapsdieren en in kleine aantallen gehouden hobbydieren wordt de Landelijke Inspectie Dienst (LID) van de Dierenbescherming ingezet.  Wanneer dieren gewond zijn wordt de Dierenambulance gewaarschuwd en de opvang van dieren wordt door de Dierenbescherming verzorgd.


(Bron foto: 144 Red een dier)