Nieuws

Chinees wasbeerhondenbont voor de smalle beurs

De productie van bont afkomstig van wasbeerhonden is in het Noord Chinese Shigezhuang een belangrijke bron van inkomsten voor de boeren. De wasbeerhonden worden onder primitieve omstandigheden gehouden.

Het doden van de dieren voor de pelsproductie gebeurt door het inbrengen van een 220 volt stroomdraad in de anus. Dit valt te lezen in een reportage in het dagblad Trouw afgelopen week. De opbrengsten van het bont zijn in vergelijking tot andere bontsoorten laag. De omvang van de productie is erg modegevoelig, wanneer er weinig vraag is naar goedkoop bont daalt de productie sterk.

Goedkoop bont is in Nederland populair

Dit jaar zijn jassen met bontkragen van echt bont populair. Dit bont is meestal afkomstig van wasbeerhonden omdat dit bont relatief goedkoop is. Hierdoor kan het ook worden toegepast in modeproducten voor jongeren. De verkoop van andere bontproducten is dit jaar ook toegenomen en een verdere stijging wordt verwacht . De organisatie ‘Bont voor dieren’ is via Internet een campagne gestart om het toenemend gebruik van bont in jaskragen en dergelijke onder de aandacht te brengen.

Bont van wasbeerhonden is geen hondenbont

In de EU is de import en het uitvoeren en verhandelen van honden- en kattenbont verboden. Hoewel de wasbeerhond tot de familie van de hondachtigen (Canidae) behoort is het een andere soort (Nyctereutes procyonoides) en valt daarom niet onder het verbod.

Wasbeerhond komt ook in Nederland voor

In Nederland komt de wasbeerhond in het wild voor. Overal in Europa zijn deze dieren uitgezet in het wild of ontsnapt uit houderijen. Vanuit Oost Europa zijn ze via Duitsland in Nederland terecht gekomen. De soort wordt beschouwd als een schadelijke exoot en mag daarom afgeschoten worden. Deze regelgeving is niet geheel onomstreden.(Bron foto: Wikimedia)