Nieuws

Chippen hondenpups vanaf 1 april verplicht

Alle honden die op of na 1 april 2013 zijn geboren moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt zijn, en moeten bovendien binnen 8 weken worden geregistreerd bij een databank.

Dierenleed voorkomen

De chip- en registratieverplichting voor honden betekent dat elke hond die er nu in Nederland bijkomt een chip moet hebben en geregistreerd moet worden bij één van de daarvoor aangewezen databanken. Bovendien is de eigenaar verplicht de registratie up-to-date te houden. Verhuizing, overlijden of verkoop van de hond moeten aan de databank doorgegeven worden. Op deze manier wil staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken de malafide en illegale hondenhandel aanpakken. Daarnaast heeft het chippen en registreren ook voor de hond en zijn baasje een belangrijk voordeel. Mocht de hond onverhoopt kwijtraken en weer gevonden worden, dan kan hij dankzij de chip en registratie veel gemakkelijker thuisgebracht worden.

Chippen en registreren

De fokker van de honden moet de chip door een dierenarts of beroepsmatige chipper in laten brengen en de eerste registratie doen. Honden uit het buitenland zijn al gechipt om Nederland in te mogen. De koper van de hond moet bij aankoop vragen om een bewijs van de chipregistratie. Zodra de hond in eigendom is van de nieuwe eigenaar moet die het identificatienummer van de chip binnen twee weken met de eigen naam en adresgegevens laten registreren.


(Bron foto: xx)