Nieuws

Nieuwe regels chippen en registreren van honden

Golden Retrievers - Max Pixel via maxpixel.net
Bron foto: Max Pixel, DWW
Samenvatting
 • Onderwerp
  Dierenwelzijn, Gezelschapsdieren, Honden, Chippen
 • Interessant voor
  Dierverzorger
Bekijk de bronnen
Om het toezicht op de naleving van diergezondheid- en dierenwelzijnsvoorschriften te verbeteren en inzicht te krijgen in illegale praktijken, gaat vanaf 1 november het vernieuwde identificatie- en registratiesysteem (I&R) voor honden in.

Het chippen en registreren van honden was al verplicht, met een registratieplicht die geldt voor elke hond die na 1 april 2013 is geboren of uit het buitenland komt, maar hier komen regels bij. Een hond, jong of oud, kan vanaf 1 november alleen verkocht of overgedragen worden als deze is gechipt en geregistreerd bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en is voorzien van een paspoort.

Waarom nieuwe regels?

De vraag naar honden in Nederland is groot. Niet alle honden komen van goede fokkers en een groot deel van de handel is illegaal. In de illegale hondenhandel is aan pups veel geld te verdienen, waarbij er weinig rekening wordt gehouden met de gezondheid van de honden. De extra regels moeten voorkomen dat:

 • pups op te jonge leeftijd worden gescheiden van hun moeder;
 • honden onder slechte omstandigheden worden vervoerd;
 • zieke en slecht gesocialiseerde pups bij een nieuwe eigenaar komen;
 • ziekten, bijv. hondsdolheid, van hond op mens overgaan;
 • hondenkopers worden misleid door de verkoop van buitenlandse pups met Nederlandse chips en paspoorten.

  Registratie om illegale handel te voorkomen

  Het nieuwe I&R-hond zorgt voor een betere controle op deze hondenhandel, door het registreren van alle personen die betrokken zijn bij de aanschaf van een hond. Het is hierdoor meteen duidelijk waar de hond vandaan komt en van wie de hond een chip en paspoort kreeg. Bij het nieuwe I&R hond wordt naast de hond, de eerste eigenaar (veelal fokker, maar ook importeur), de dierenarts en chipper geregistreerd bij RVO. Ook particulieren met een nestje pups registreren zich. Het toezicht op het registreren en chippen van honden zal worden uitgevoerd door de NVWA en Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID).

  Dierenpaspoort

  Naast de chip en de registratie krijgen vanaf 1 november alle nieuw geregistreerde honden in Nederland een EU-dierenpaspoort, dus ook wanneer een hond niet de grens over gaat. De verplichting van een EU-dierenpaspoort geldt voor alle honden die vanaf 1 november 2021 naar een nieuwe eigenaar gaan. Een EU-dierenpaspoort is niet verplicht voor eigenaren die een hond namen voordat de regelgeving van kracht werd. De verplichting van een EU-dierenpaspoort geldt voor deze eigenaren wel als ze met hun hond naar het buitenland reizen of als zij hun hond verkopen of overdragen aan een nieuwe eigenaar. Een toekomstig eigenaar moet bij de aanschaf van een hond nagaan of de hond is gechipt, geregistreerd en een EU-dierenpaspoort heeft.