Nieuws

Computergame voor varkens

Hokverrijking is belangrijk voor het varken, de varkenshouder en de consument. Voor het varken gaat het verveling tegen, stimuleert het het natuurlijk gedrag en de kans op abnormaal gedrag neemt af.

Beter resultaat en imago

Voor de boer is hokverrijking een essentieel onderdeel van het productieproces omdat het de onrust en bijterij vermindert. Daarnaast is het belangrijk voor het imago van de varkenshouderij. De consument/burger wil een betaalbaar stukje vlees, maar ook dat de varkens een goed leven hebben gehad. Goed hokverrijkingsmateriaal kan helpen om meer draagvlak te verkrijgen bij een breder publiek.

Pig Chase

Ontwerpers en onderzoekers van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en Wageningen UR hebben gewerkt aan een computergame waarmee varkens en mensen met elkaar kunnen gamen: ‘Pig Chase’. Hierin kunnen varkens via een scherm met lichteffecten interactie aangaan met een menselijke speler via een iPad. Varkens zijn van nature nieuwsgierige beesten en het was al bekend dat de dieren in staat zijn om een eenvoudig computerspel te beheersen.

In het programma 'De wereld leert door' werd hier onlangs aandacht aan besteed. Game-professor Marinka Copier (HKU) over het computerspel voor varkens ‘Pig Chase’.


(Bron foto: HKU)