Nieuws

Cultureel erfgoed boven welzijn Franse stieren

De Franse strafwet verbiedt wreedheid tegen dieren, maar het Franse constitutionele hof verbiedt toch niet het stierenvechten. Omdat de wetgeving een uitzondering maakt voor langdurig bestaande plaatselijke gebruiken vond het hof een verbod niet gewenst.

De Franse strafwet verbiedt wreedheid tegen dieren, maar het Franse constitutionele hof verbiedt toch niet het stierenvechten. Omdat de wetgeving een uitzondering maakt voor langdurig bestaande plaatselijke gebruiken vond het hof een verbod niet gewenst.

Stierenvechten niet verboden in Frankrijk

Hoewel stierengevechten meestal met Spanje geassocieerd worden is het in sommige delen van het zuiden van Frankrijk ook een populaire vorm van volksvermaak. Tegenstanders van dit gebruik hadden het Franse constitutionele hof gevraagd stierengevechten te verbieden. Volgens de Franse wet is wreedheid tegen dieren verboden, maar indien er sprake is van plaatselijke gebruiken die al lang bestaan maakt de wet een uitzondering. Op grond van deze uitzondering heeft het hof bepaald dat stierengevechten zijn toegestaan. De burgemeester van Nimes, één van de belangrijke centra van het Franse stierenvechten, heeft op een pro-stierenvechten website verklaard dat georganiseerde tegenstanders van het stierenvechten nu maar deze wet moeten accepteren.

Verbod stierenvechten bevoordeelt Heilige Koe

De recente afbraak van de arena in Collioure, gelegen in het Franse deel van Catalonië, laat zien dat plaatselijke acties wel kunnen leiden tot een verbod. Tot 2011 waren stierengevechten een traditie in deze toeristenplaats. Mede als gevolg van acties is deze activiteit gestopt en de arena afgebroken. Op de plek is een parkeerplaats gekomen. Tijdens de volksfeesten in augustus behelpt de lokale bevolking zich nu met het naspelen van de gevechten.

Voorlopig ook geen einde aan stierenvechten Spanje?

Het verbod per 1 januari 2012 op stierenvechten in de Spaanse regio Catalonië lijkt nog niet het begin van het einde van het stierenvechten in Spanje. Onlangs werd er weer live een stierengevecht uitgezonden op de Spaanse Tv zender Televisión Española (TVE). Het verbod was zes jaar geleden ingesteld door de toenmalige Spaanse regering. Het vroege tijdstip van uitzenden en de kosten van de uitzendingen waren de argumenten voor het verbod. De huidige regering van Spanje heeft het uitzenden weer toegestaan. Zowel in Frankrijk als In Spanje is een meerderheid van de bevolking tegen het toestaan van stierenvechten.


(Bron foto: Corrida France)