Nieuws

De Juni Chipmaand is begonnen

De maand juni zal ook in 2014 weer helemaal in het teken staan van het chippen en registreren van huisdieren. Vele dierenartsenpraktijken en asielen ondersteunen de Juni Chipmaand met speciale chipacties.

Sinds 1 april 2013 is in Nederland het chippen en registreren van honden verplicht en moet de eigenaar de registratie up-to-date te houden. Het LICG wijst er op dat het, hoewel niet verplicht, voor katten net zo belangrijk is. Wat veel mensen niet weten is dat ook andere dieren prima gechipt kunnen worden, zoals bijvoorbeeld konijnen.

Chippen én registratie bij databank

Over het chippen en registreren van huisdieren bestaan veel misverstanden. Veel honden- en kattenbezitters denken dat hun hond of kat bij het chippen ook automatisch door de dierenarts of het asiel geregistreerd wordt bij een databank. Dat is vaak niet het geval. Dat moeten mensen zelf nog doen. Ook blijkt voor veel mensen niet duidelijk te zijn dat de chip slechts een nummer bevat. In een databank wordt het chipnummer gekoppeld aan de adresgegevens van de eigenaar. De adresgegevens staan dus niet op de chip zelf. Op de website chipjedier.nl is een overzicht te vinden van databanken en een link om te checken of het huisdier goed geregistreerd staat. Tevens kunnen huisdierenbezitters via deze website opzoeken welke acties gehouden worden.

Vakantieperiode voor de deur

Het LICG adviseert mensen om hun dier nog voor de vakantie te chippen of te checken of de registratie nog klopt. Juist in de vakantieperiode raken vele huisdieren zoek. Jaarlijks worden er bij Amivedi ongeveer 32.000 dieren als vermist opgegeven, waarvan het in bijna 80% van de gevallen om een kat gaat. Een dier dat gechipt is en bij een databank geregistreerd staat, kan gemakkelijk met zijn baasje herenigd worden. Zonder chip kan het dier niet geïdentificeerd worden en zonder registratie bij een databank zijn de adresgegevens van de eigenaar niet bekend.


(Bron foto: Pixabay)