Nieuws

Denk je erover een hond te nemen?

De Rijksuniversiteit Groningen doet onderzoek naar de afwegingen die mensen maken als ze een hond willen aanschaffen. Voor dit onderzoek worden mensen gezocht die een hond willen aanschaffen.

Impulsaanschaf honden

De helft van de honden die in het asiel zit, belandt daar als gevolg van het onrealistische beeld dat veel aspirant hondeneigenaren hebben van het leven met een hond. Verreweg de meeste honden worden aangeschaft vanuit emotionele motieven. Met name pups roepen vertedering op. Mensen realiseren zich echter niet altijd wat er komt kijken bij de verzorging en opvoeding van een pup, en de tijd die het kost. Bovendien kunnen mensen vanuit een impuls kiezen voor een hond met een extreem uiterlijk of met erfelijke aandoeningen. De Hondenbescherming onderstreept dat impulsaanschaf leidt tot een aantasting van het welzijn van honden. Met de campagne ‘Fairpup’ richt de Hondenbescherming zich op het creëren van bewustwording omtrent de aanschaf van een pup. Ze heeft ook een voorlichtingsfilm 'Oh, sorry...' gemaakt, met als boodschap "Een hond is een lifestyle!".

Invullen vragenlijst

Mede met financiering van de Hondenbescherming voert de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek uit naar naar de impulsaanschaf van honden: hoe werkt het en wat beïnvloedt het keuze- en beslissingsproces? Het betreft een promotietraject van vier jaar dat in 2015 is gestart. De onderzoekers vragen deelnemers om nu, een half jaar na de aanschaf van een hond en een anderhalf jaar na de aanschaf van een hond via internet een vragenlijst in te vullen. Voor het onderzoek wordt gezocht naar mensen die erover nadenken om binnen nu en twaalf maanden een hond te nemen. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 30 minuten. Onder de deelnemers worden 10 waardebonnen van 50 euro verloot.

(Bron foto: Wikimedia-Nhandler)