Nieuws

Dierenraad: consument kiest dierenwelzijn

Staatssecretaris Co Verdaas wil de consument een belangrijke rol geven bij het verbeteren van dierenwelzijn in de veehouderij. De Raad voor Dierenaangelegenheden is dat met hem eens, maar denkt dat dit het best en het snelst gaat door marktwerkingDe rol van de overheid zal vooral moeten liggen op het gebied van het bevorderen van innovaties en het verstevigen van de rol van welzijnkeurmerken. Daarmee gaat de Raad verder dan de commissie Van Doorn.

De rol van de overheid zal vooral moeten liggen op het gebied van het bevorderen van innovaties en het verstevigen van de rol van welzijnkeurmerken. Daarmee gaat de Raad verder dan de commissie Van Doorn.

Winstgevend Welzijn

De Nederlandse veehouderij moet omschakelen van bulkproductie voor de wereldmarkt naar merkproductie met hoger dierenwelzijn voor de Europese markt, zegt de Raad in zijn zienswijze Winstgevend Welzijn. De Nederlandse veehouderij kan en moet koploper zijn op het gebied van duurzaamheid, inclusief dierenwelzijn. Dat vereist samenwerking van boer tot en met supermarkt en het bedienen van andere markten. Die markten zijn de consumenten die meer willen betalen voor meer dierenwelzijn en de ondernemers in het buitenland die op zoek zijn naar kennis en innovatieve veehouderijconcepten. Dáár ligt de toekomst voor de Nederlandse veehouderij, en de consument is daar één van de belangrijke drijvende krachten achter.


(Bron foto: Shutterstock)