Nieuws

Dierenwelzijn laat te wensen over in Aziatische dierentuinen

De laatste maanden komen dierentuinen in verschillende Aziatische landen negatief in het nieuws omdat het dierenwelzijn veel te wensen zou overlaten.

Aziatische dierentuinen

De Britse krant ‘the Guardian’ publiceerde een rapportage over de omstandigheden in een dierentuin in een warenhuis in Bangkok. Volgens de krant is wat daar werd aangetroffen symptomatisch voor de situatie in veel Thaise dierentuinen. Half augustus publiceerde de in Hongkong gevestigde dierenbeschermingsorganisatie AnimalsAsia een rapport over de omgang met dieren in Chinese dierentuinen.

Aantasting dierenwelzijn in dierentuinen

Vooral de methoden die gebruikt worden om de dieren kunstjes te laten doen en de aard van de kunstjes zijn een aantasting van het welzijn van de dieren. Een in de VS gevestigde dierenbeschermingsorganisatie ondersteunt initiatieven vanuit de Chinese overheid en particulieren om het welzijn van dieren in Chinese tuinen te verbeteren  In Indonesië kwam de dierentuin van Surabaya negatief in het nieuws. Corruptie leidt er toe dat de dieren in deze dierentuin de juiste verzorging wordt onthouden. De Indonesische overheid overweegt de vergunning van deze dierentuin in te trekken.

Waarborgen dierenwelzijn in dierentuinen

In Europa is er regelgeving om onder meer het welzijn van dierentuinen te waarborgen. In Nederland is deze regelgeving terug te vinden in het Dierentuinbesluit en in andere Europese landen geldt vergelijkbare regelgeving. Toch is ook in Europa kritiek op het dierenwelzijn van bepaalde diergroepen. Een goed voorbeeld hiervan is de rapportage over het welzijn van olifanten in Europese dierentuinen. De Britse overheid kwam afgelopen juli naar aanleiding hiervan met een aanvullende rapportage. Dit was voor de Dierenbescherming daar aanleiding op te roepen om import van olifanten voor dierentuinen te verbieden.


(Bron foto: Wikimedia)