Dierenwelzijn op vakantie
1. Dumpen of afstaan van huisdieren
Vlak voor de vakantie worden voor veel mensen de lasten van het huisdierbezit extra duidelijk. Elk jaar verschijnen er vanaf juni berichten over overvolle asielen in binnen en buitenland gedurende de vakantieperiode. Ook kinderboerderijen constateren in deze periode een toename van over het hek gezette dieren. Weer andere dieren worden in de natuur losgelaten. Het lijkt erop dat de verzorging tijdens de vakantieperiode een onderwerp is wat bij de afweging om een huisdier aan te schaffen vaak vergeten wordt.
2. Meenemen zwerfdieren van vakantie
Zwerfdieren in vakantielanden zien er vaak aandoenlijk hulpbehoevend uit . De neiging van de vakantieganger om het probleem van het individuele zwerfdier op te lossen is daarom begrijpelijk. Daarmee wordt de problematiek niet opgelost. Zwerfdieren kunnen beter ter plekke opgevangen worden is de mening van veel dierenbeschermingsorganisaties. Wie wat wil betekenen voor zwerfdieren kan beter betrouwbare organisaties ter plekke steunen. Veel ogenschijnlijke zwerfdieren hebben wel een eigenaar. Meenemen is dus diefstal. Nog een reden om ze met rust te laten.
3. Bezoek van ‘traditionele’, feestelijk bedoelde, activiteiten met dieren
Stierenvechten wordt door velen gezien als een activiteit waar je je als beschaafd mens niet kan vertonen. Het is niet alleen een Spaanse activiteit, ook in Frankrijk, Portugal in een aantal Latijns Amerikaanse landen vindt volksvermaak met deze dieren plaats. Mensen vermaken zich ook op andere manieren met dieren. Dierenwelzijn is daarbij meestal niet een belangrijke overweging. De stierenrennen in Pamplona trekken ondanks de risico’s vele tienduizenden toeristen. Elders in Spanje wordt deze activiteit ook beoefend. Ook de paardenrennen in het Italiaanse Siena vallen voor veel mensen in de categorie dubieus dierenvermaak. Een bezoek aan dergelijke evenementen draagt ongetwijfeld bij aan het in stand houden.
4. Gebruik van paarden en ezels voor toeristische tochtjes
Er is waarschijnlijk weinig tegen normaal recreatief gebruik van goed verzorgde paarden ezels. Toch gaat er nog wel eens wat mis en worden dieren overbelast. The Brooke, een organisatie voor de bescherming van werkdieren, heeft richtlijnen opgesteld aan de hand waarvan toeristen kunnen bepalen of verantwoord met de dieren wordt omgegaan.
5. Voeren van wilde dieren
Goede voeding is een belangrijke voorwaarde voor dierenwelzijn. Dat betekent bepaald niet dat extra voeding het dierenwelzijn verbeterd. In de vrije natuur leidt bijvoeding regelmatig tot ongezond overgewicht. Daarnaast kunnen dieren er opdringerig en gevaarlijk van worden waardoor afschot soms noodzakelijk is (van de dieren, niet de toeristen). Het wordt daarom algemeen afgeraden wilde dieren bij te voeren met uitzondering van de vogels achterin uw tuin.
Het voorgaande lijstje is ongetwijfeld nog met andere onderwerpen aan te vullen. De redactie houdt zich aanbevolen voor aanvullingen en materiaal zodat we bij een volgende vakantieperiode met een nieuwe lijst kunnen komen.
(Bron foto: Wildlife Management Institute)