Dierenwelzijn van insecten en kippen

Onderwerp
dierenwelzijn, insecten, gedrag
Interessant voor
insectentelers, pluimveehouders, dierverzorgers, dierenartsen, onderzoekers, adviseurs
Het dieet van productiekippen in Nederland bestaat op dit moment vooral uit plantaardige bronnen waaronder geïmporteerd soja. Deze huidige manier is op lange termijn niet duurzaam. De productie van insecten vereist nog investeringen in technologie en productiemethoden, maar verbeteringen en schaalvergroting kunnen de kosten verlagen en insecten als alternatief voedermiddel aantrekkelijker maken. Hoewel de kostprijs op dit moment doorgaans nog een uitdaging kan vormen voor insectenkweek draag het bij aan het verminderen van de afhankelijkheid van soja-import in de EU.
Circulaire oplossing
Larven van de huisvlieg en zwarte soldatenvlieg zijn voedzaam en rijk aan eiwitten. Ze kunnen gekweekt worden op organische reststromen, wat een circulaire oplossing biedt voor afvalvermindering en efficiënter gebruik van hulpbronnen. Insectenkweek belast het milieu minder qua land- en watergebruik. Onderzoekers van het rapport ‘Onderwijs en de eiwittransitie’ spelen hier verder op in: ‘Goede voorlichting en goed onderwijs op het gebied van insecten in voedsel en diervoeder in de context van toekomstige voedselvoorziening en duurzaamheid, is belangrijk om te komen tot een evenwichtig beeld van insecten als nieuwe eiwitbron en om mensen op te leiden die insecten kweken, verwerken en op de markt brengen.’ Ze geven ook aan dat de insectenproductie relevant is voor een breed scala aan studies en adviseren het om als casus in te brengen in het curriculum.
Insecten als diervoeder
Kippen zijn van nature omnivoren. In een gangbaar productiesysteem krijgen de leghennen en vleeskuikens een plantaardig dieet, maar van nature eten ze ook insecten. Het is een voedzame voedselbron voor kippen en bevordert het natuurlijke gedrag. Het onderzoek toont aan dat zowel vleeskuikens als leghennen enthousiast reageren op levende insecten, wat hun natuurlijk gedrag en welzijn bevordert. ‘Ze zijn actiever bij het voeren van levende larven, wat het belang benadrukt van voeder dat aansluit bij hun natuurlijke voedingsbehoeften en gedragsvoorkeuren,’ stellen de onderzoekers. Het eten van insecten bevordert ook de gezondheid en hebben daarmee extra voordelen boven soja of vismeel in de voeding.
Welzijn ‘minivee’
Door de toenemende insectenproductie voor humane voedsel en diervoeder voor landbouwhuisdieren ontstaat er steeds meer aandacht in de maatschappij voor het welzijn van insecten, ook wel ‘minivee’ genoemd. Het minivee wordt meestal nog niet beschouwd als individuen met behoeften en welzijn. Onderzoekers stellen dat het lastig is om bewustzijn en ervaringen bij insecten vast te stellen door gebrek aan kennis. Op dit moment wordt er gebruik gemaakt van intensief biologisch onderzoek naar insectensoorten die voor massaproductie worden gebruikt. Hierdoor worden kweekmethodes ontwikkeld die rekening houden met het gedrag en welzijn van het insectensoort. Transparantie in de insectensector is van groot belang om maatschappelijk draagvlak te creëren voor deze nieuwe veesector.