Nieuws

Dierenwelzijnsorganisaties lanceren Dierenkieswijzer

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart, is deze week de Dierenkieswijzer gelanceerd. De Dierenkieswijzer is een initiatief van de Dierencoalitie - 15 samenwerkende dierenwelzijnsorganisaties - en helpt kiezers aan de hand van 18 stellingen een diervriendelijke keuze te maken.

Partijen

In de tv-debatten gaat het weinig over dierenwelzijn. Daarom kan het voor de kiezer onduidelijk zijn wat politieke partijen in hun verkiezingsprogramma’s zeggen over dit onderwerp. De Dierenkieswijzer maakt de dierenwelzijnsstandpunten van politieke partijen inzichtelijk aan de hand van achttien stellingen. De partijen hebben hiervoor zelf de antwoorden aangeleverd. Van de nieuwe partijen zijn DENK, VNL, Forum voor Democratie en Nieuwe Wegen benaderd. Het CDA doet dit keer niet mee en van de nieuwe partijen alleen Nieuwe Wegen. Daarnaast heeft de Dierencoalitie interviews met partijwoordvoerders Dierenwelzijn opgenomen, waarin zij hun prioriteiten toelichten en terugblikken op de afgelopen vier jaar. Deze korte filmpjes zijn online beschikbaar op het Youtube kanaal van de Dierenkieswijzer en ook als bijlage bijgevoegd in dit bericht.

Doorslag

De politieke partijen zijn volgens de Dierencoalitie het meest verdeeld over de jacht op de vos, het halveren van het aantal dierproeven, de BTW op de rekening van de dierenarts, het levend koken van kreeften en krabben en de onverdoofde rituele slacht. “Voor deze onderwerpen spant het erom of er een meerderheid in de Tweede Kamer gaat komen”, aldus Dirk-Jan Verdonk, voorzitter van de Dierencoalitie.

(Bron foto: Dierencoalitie)

Publicaties

(6)