Nieuws

Diergegevens bij de hand met de Anymal app

Samenvatting
  • Onderwerp
    Dierenwelzijn, Administratie, Gezelschapsdieren
  • Interessant voor
    Dierverzorgers
Links
De Anymal app ondersteunt bij het bijhouden van de administratie rondom huis- en hobbydieren, door inzicht te geven in de leeftijd van een dier, welke behandelingen het heeft ondergaan, welke medicatie is toegediend, of het gevaccineerd is, en eventueel wanneer het gedekt is.

De app is beschikbaar voor een groot aantal diersoorten zoals paarden, varkens, kippen, schapen, honden, katten en konijnen, en is gratis te downloaden in de App Store of Google Play Store.

Ordenen administratie

De app is ontwikkeld door Anymal, een dochteronderneming van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). De missie van Anymal is om gezondheid en welzijn van hobbydieren inzichtelijk te maken. Uit onderzoek blijkt dat hobbyhouders vaak meerdere diersoorten hebben, waarvan zij allerhande data en afspraken moeten bijhouden. De app voorziet onder meer in het vereenvoudigen en ordenen van deze administratie.

Partners en pricacy

Een aantal commerciële partijen is partner in het project. Mede door de aansluiting van deze partners is deze app gratis en voor een groot publiek toegankelijk. In hun visie hebben deze partners diergezondheid en dierenwelzijn boven commercie geplaatst.

Levende Have, Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren, heeft een aantal vragen gesteld aan Anymal over de app. Die vragen betreffen vooral de mate waarin de privacy is beschermd. Ook al hoeven de gebruikers niet veel persoonsgegevens te verstrekken - in geval van een schaap of een paard hoeven er geen UBN of chipnummers te worden ingevoerd - bij de app betrokken partijen kunnen wel hun voordeel doen met de informatie die door de dierhouders beschikbaar wordt gesteld. Zo kan de app dienen als instrument voor marktonderzoek.

(Bron foto: Anymal app)