Nieuws

Diploma voor het houden van paarden

De Dierenbescherming dringt er bij de regering op aan om over te gaan tot wetgeving in de vorm van een Paardenbesluit. De belangrijkste voorwaarde is dat iemand die paarden wil houden eerst op cursus moet om een houderschapsbewijs - een soort paardenhouddiploma - te halen.

Diploma

De paardensector is volgens de Dierenbescherming niet in staat is gebleken om op eigen houtje beleid te ontwikkelen ter verbetering van het paardenwelzijn in Nederland. De sector kreeg in 2007 van toenmalig minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) een jaar de tijd om een plan van aanpak op te stellen dat in de drie jaren daarna moest worden uitgevoerd. Volgens de Dierenbescherming zijn er anno 2010 nog steeds geen concrete acties om paardenwelzijn te waarborgen. Daarom vindt ze dat het tijd is voor wetgeving en een houderschapsbewijs.

Concept-paardenbesluit

Het concept-Paardenbesluit van de Dierenbescherming bevat concrete voorwaarden om paardenwelzijn te verbeteren, zoals:

  • dagelijkse weidegang van minimaal vier uur;
  • de mogelijkheid van sociaal contact met andere paarden;
  • een verbod op zweepgebruik en dieronvriendelijke trainingsmethoden;
  • verplichte registratie van de eigenaren van de dieren;
  • in het paardenpaspoort (identificatiedocument met gegevens van het betreffende dier, zoals medicijnen en chipnummer) moet verplicht worden aangegeven voor welke gebruiksdoelen een paard (nog) geschikt is.

Verbod paardenmarkten

Twee andere opmerkelijke onderdelen van het conceptbesluit zijn een verbod op paardenmarkten en een verbod op het tentoonstellen van trekpaarden met gecoupeerde staarten. “Paardenmarkten dienen behalve het in stand houden van folklore geen enkel doel, terwijl de welzijnsproblemen ernstig zijn”, zegt de Dierenbescherming. Zo zijn op de paardenmarkt vorige maand in Hedel diverse misstanden geconstateerd. Volgens staatssecretaris Henk Bleker moet aandacht voor dierenwelzijn op de paardenmarkt van Hedel beter, maar een verbod op dit soort evenementen is niet aan de orde.

Verbod tentoonstellen gecoupeerde trekpaarden

Het tentoonstellen van gecoupeerde trekpaarden moet verboden worden omdat het bestaande verbod op couperen wordt omzeild, aldus de Dierenbescherming. Dat er nog jonge trekpaarden zijn zonder staart kan doordat de rechter heeft bepaald dat het verbod niet betekent dat staartloze paarden niet mogen worden tentoongesteld. De Dierenbescherming roept de overheid daarom op om het coupeerverbod uit te breiden met een tentoonstellingsverbod. De paarden worden volgens de rasvereniging gecoupeerd in Frankrijk. Daar is couperen niet verboden.(Bron foto: Dierenbescherming)