Nieuws

Dode huisdieren redden dierenlevens

De door de stichting Proefdiervrij geïntroduceerde dierdonorcodicil zorgt voor een afname van het aantal proefdieren. Eigenaren van gestorven huisdieren kunnen deze dieren afstaan ten behoeve van het veterinaire onderwijs.

Anatomieonderwijs

Alle huisdieren die bij de Universiteit Utrecht worden gebruikt voor anatomieonderwijs, jaarlijks bijna 350, zijn tegenwoordig afkomstig van gestorven huisdieren die zijn afgestaan door hun eigenaar. Dit meldt Stichting Proefdiervrij op haar website. Eigenaren van huisdieren kunnen via een dierdonorcodicil aangeven dat hun huisdier na overlijden beschikbaar is voor de wetenschap. Aan dit project werkt op dit moment een netwerk van bijna 30 dierenartsen mee. Ook de Technische Universiteit Eindhoven, Inholland Delft en de Hogeschool Utrecht maken gebruik van dieren die via de dierdonorcodicil zijn verkregen.

Vermindering proefdiergebruik

Het gebruik van overleden huisdieren voor anatomiepractica draagt bij aan vermindering van het proefdiergebruik. Dieren hoeven nu niet meer speciaal gefokt te worden voor dit doel. In het buitenland bestaat het verschijnsel huisdierdonatie ook wel, maar daar worden weefsels van dode huisdieren gebruikt voor transplantatiedoeleinden. Ook het verduurzamen van dieren of onderdelen daarvan door middel van plastineren kan helpen bij het verminderen van het gebruik van dieren voor anatomieonderwijs.

Ga naar homepage Dierenwelzijnsweb


(Bron foto: RTL)