Nieuws

Doe mee met onderzoek naar overgewicht bij katten

Overgewicht verhoogt bij katten het risico op ernstige gezondheidsaandoeningen en verkort de levensverwachting. Kattenbezitters worden verzocht mee te doen met onderzoek van Wageningen UR naar overgewicht bij katten, door het invullen van 2 enquêtes.

Helft katten zwaarlijvig

Internationale studies stellen dat ongeveer de helft van Westerse huiskatten zwaarlijvig is. Overgewicht verhoogt ook bij katten het risico op ernstige gezondheidsaandoeningen en verkort de levensverwachting. De neiging tot overeten kan in het karakter van de kat zitten. Impulsieve katten (onbezonnen, beloningsgericht- en ongeremd) lopen mogelijk meer risico. Of mogelijk is het meer de houding van de eigenaar, bijvoorbeeld ten opzichte van huisdieren of lichaamsgewicht.

Eetgedrag bij katten

In een recente enquête van Wageningen UR over eetgedrag bij katten beoordeelde ongeveer een kwart van 750 eigenaren hun kat als te dik. Dit is opvallend lager dan de 40-60% in de wetenschappelijke literatuur en weerspiegelt waarschijnlijk een gekleurde blik van katteneigenaren. Uit de antwoorden van de vorige enquête bleek verder ook dat overgewicht geassocieerd is met het voeren in maaltijden en een sterke voermotivatie van de kat. Het beperkt voeren is mogelijk een reactie van eigenaren op hun uitdijende gezelschapsdier, en het kattenkarakter lijkt belangrijk. Sommige katten blijven bijvoorbeeld wel keurig op gewicht, ook bij onbeperkt toegang tot voer.

Inzicht in de risicofactoren

Nader inzicht in de risicofactoren biedt eigenaren de handvatten om hun kat in conditie te houden. Wageningen UR onderzoekt de bijdrage van kat- en eigenaar-gerelateerde factoren op de lichaamsconditie van de huiskat. Katteneigenaren worden uitgenodigd om twee enquêtes in te vullen en om eventueel aan te melden voor praktijkmetingen. Aan eigenaren word gevraagd 2 foto’s van hun kat te mailen (een zij- en bovenaanzicht), om bij te dragen aan de validatie van lichaamsconditiemetingen.


(Bron foto: Shutterstock)