Nieuws

Dolfinaria kritisch over orka documentaire

Afgelopen week is de documentaire ‘Blackfish’ in Nederlandse bioscopen in première gegaan. Dolfinaria vinden dat er in de film een verkeerd beeld geschetst wordt van de omgang met orka’s in gevangenschap.

Dood trainster aanleiding documentaire

In 2010 kwam orka trainster Dawn Brancheau om het leven in Seaworld Orlando. De dood van de trainster tijdens een voorstelling wordt gezien als een ongeluk maar andere bronnen stellen dat er sprake was van een bewuste aanval om de trainster te doden. Voor filmmaakster Gabriela Cowperthwaite was het incident aanleiding voor het maken van een documentaire. In de documentaire worden onder meer de vangst van jonge orka’s, de trainingsmethoden en de omstandigheden waaronder de dieren worden gehuisvest getoond. De onderliggende boodschap is dat de, ook uit oogpunt van dierenwelzijn, ontoereikende behandeling van de dieren in combinatie met hun voorgeschiedenis de dieren gevaarlijk en onvoorspelbaar maakt. Niet alleen de dieren zijn het slachtoffer, ook zouden er al veel ongelukken en bijna-ongelukken met de dieren zijn gebeurd waarbij mensen zijn gedood of verwond.

Kritische reacties op de film

Hoewel de documentaire al een aantal maanden uit is hebben met name recente uitzendingen op CNN voor veel extra publiciteit gezorgd. In een reactie noemt SeaWorld de documentaire vooringenomen en eenzijdig. Ook verwijt SeaWorld de filmmaakster dat er volledig voorbijgegaan wordt aan de rol die SeaWorld speelt bij opvang en herintroductie, de rol bij de bescherming en het vele geld wat wordt besteed aan onderzoek ten behoeve van soortbehoud. Ook het Dolfinarium in Harderwijk besteedt aandacht aan de documentaire. Deze instelling noemt de documentaire eveneens eenzijdig en stelt net als SeaWorld dat de tragische dood van een trainster een niet gepaste aanleiding is voor een documentaire met deze inhoud.


(Bron foto: Wikimedia, Marcelo Campos)