Nieuws

Eerste zes omroepen ondertekenen code Dierenbescherming

Naar aanleiding van klachten over diergebruik in televisieprogramma’s stelde de Dierenbescherming een omgangscode voor dieren in radio en tv-programma’s op. Deze is in mei aan alle omroepen gestuurd. Inmiddels is de code door zes omroepen getekend. Geen van de commerciële zenders heeft getekend.

Gebruik van dieren in TV-programma’s

Het laatste jaar zijn er klachten geweest over onverantwoord gebruik van dieren in TV-uitzendingen. De uitzending van het RTL5-programma ‘Echte meisjes in de jungle’ waarin een levende kip geslacht werd riep de meeste reacties op. Het Comité Dierennoodhulp deed aangifte tegen de deelnemers en de makers van het programma. De Partij voor de Dieren stelde Kamervragen. Ook het programma ‘Mijn vader is de beste’ van de Tros riep vergelijkbare reacties op. Andere programma’s die kritiek op diergebruik kregen waren onder meer Madiwodo show van VARA/BNN, Total Black out van Veronica en ‘How to stay alive’ van SBS6.

Mediacode

Naar aanleiding van de klachten stelde de Dierenbescherming een code voor de omgang met dieren in radio en tv-programma’s op. De ondertekenaar van de code verklaart dat dieren alleen naar een studio gehaald worden als ze daar geschikt voor zijn. Verder wordt verklaard dat er voor de dieren een dierenarts of gediplomeerd dierenverzorger aanwezig is en dat er respectvol met de dieren wordt omgegaan.  Gebruik van dieren mag alleen na een zorgvuldige afweging waarbij in geval van twijfel de Dierenbescherming wordt geraadpleegd. TROS, AVRO, KRO, IKON, Boeddhistische Omroep Stichting en de Joodse Omroep hebben de code van de Dierenbescherming over een goede omgang met dieren in programma’s ondertekend.


(Bron foto: 'Voor de Vuist Weg')