Nieuws

Europa stopt met castreren varkens

Europa wil met ingang van 2012 stoppen met het onverdoofd castreren van biggen. Uiterlijk 2018 zou het castreren helemaal moeten stoppen.

Elk jaar worden in de EU zo'n 100 miljoen biggen gecastreerd. Dat gebeurt meestal zonder verdoving en is erg pijnlijk. De belangrijkste reden voor de castratie is het tegengaan van de zg. 'berengeur' bij vlees van volwassen varkens. Er zijn echter diervriendelijkere alternatieven beschikbaar en het is mogelijk de weinige karkassen met berengeur op te sporen en anders te gebruiken.

Europese Verklaring

De Europese wens om met castreren te stoppen staat in een verklaring die de uitkomst is van druk overleg tussen organisaties van boeren, dierenbeschermers, vleesindustrie, detailhandel en de Europese Commissie. De overeenkomst is nog niet getekend, maar alle partijen leggen het onderhandelingsresultaat voor aan hun leden.

Verklaring van Noordwijk

De Europese verklaring is geen Europese wetgeving, maar is een kopie van een aanpak die in Nederland heel succesvol was. Een groot verschil is echter dat de Europese supermarkten de verklaring nog niet ondertekenden. In Nederland wordt al niet meer onverdoofd gecastreerd, en de organisaties hebben zich er toe verplicht dat in 2015 geen varken meer wordt gecastreerd. Ook in landen als Duitsland en Oostenrijk was de publieke opinie gemobiliseerd tegen het castreren van varkens, maar elders was dat nauwelijks het geval.

Export

De Nederlandse vleessector heeft baat bij deze ontwikkeling, aangezien er minder moeilijk wordt gedaan over de export. Bovendien zullen in Europa makkelijker afspraken gemaakt kunnen worden over geaccepteerde technieken om berengeur te voorkomen. Overigens zijn er in de overeenkomst wel uitzonderingen gemaakt. Met name voor varkens die heel zwaar gaan worden, kan berengeur een probleem worden. Dat is het geval bij varkens die zijn voorbestemd om de parmaham leveren.


(Bron foto: Verklaring van Noordwijk)