Nieuws

European Food Safety Authority pleit voor ander fokbeleid melkkoe

Op verzoek van de Europese Commissie boog de European Food Safety Authority (EFSA) zich over het welzijn van de Europese melkkoe. Het meest opvallende oordeel van de EFSA is dat melkkoeien zo eenzijdig doorgefokt zijn op hoge melkproductie dat het ten koste gaat van hun welzijn en gezondheid.

Eenzijdig fokdoel

Melkkoeien kampen steeds vaker met kreupelheid, uierontsteking, onvruchtbaarheid en spijsverteringsproblemen. Volgens de EFSA is dat een direct gevolg van het eenzijdige fokdoel.

Te weinig bewegingsruimte

Verder constateert de EFSA dat veel koeien in Europa te weinig bewegingsruimte hebben. Dat geldt vooral voor grupstallen, waarin de dieren zij aan zij vastgebonden staan. Grupstallen komen in Nederland bijna niet meer voor. De meeste Nederlandse koeien lopen vrij rond in ligboxenstallen. Elke koe heeft een eigen box met stro of zaagsel om in te liggen. Maar ligboxenstallen kennen ook hun beperkingen. Ze zijn regelmatig te krap omdat de maatvoering niet is berekend op het feit dat koeien steeds groter en zwaarder worden. Als koeien geregeld naar buiten kunnen worden de beperkingen van de stal weer wat gecompenseerd. Echter, koeien staan juist steeds vaker binnen, oa door de opkomst van de melkrobot. In Nederland komt 15 tot 20% van gangbaar gehouden koeien nooit buiten.