Nieuws

Fairfok: Zo kies je een gezonde en sociale hond

Samenvatting
  • Onderwerp
    Dierenwelzijn, Diergezondheid, Honden, Fokken
  • Interessant voor
    Dierverzorger
Bekijk de bronnen
Het Fairfok platform heeft speciaal voor hondenkopers een brochure uitgebracht met een overzicht van beschikbare informatie, diensten of producten van organisaties die zich actief inzetten voor de gezonde en sociale hond in Nederland.

Fairfok platform

'Fairfok', oftewel 'eerlijke fokkerij' is de naam waaronder een aantal samenwerkende organisaties en instituten in Nederland aan hetzelfde doel werken: honden gezonder en socialer maken. De partijen die bij Fairfok zijn aangesloten of betrokken lopen uiteen van dierenbeschermers en hondenliefhebbers, rasverenigingen en fokkers, wetenschappers, dierenspeciaalzaken, tot voorlichters en opleiders.

Een goede match, gezond en legaal

De informatie, diensten of producten die de Fairfok-betrokkenen aanbieden, zijn in de brochure gebundeld rondom drie belangrijke vragen en onderwerpen waar hondenkopers tegenaan lopen bij de aanschaf van een hond:

  • Past de hond die ik op het oog heb ook echt bij mij, oftewel is er een goede match? Hiervoor is informatie gebundeld over te verwachten eigenschappen van een type hond of ras, wat er nodig is voor het (onder)houden van een hond, over opvoeding en beschikbare cursussen, en over adoptie van een hond uit binnen- of buitenland;
  • Waar moet ik op letten om een gezonde hond te kiezen? Er wordt doorverwezen naar informatie over de gezondheid en de erfelijke aandoeningen van rashonden. Tevens wordt inzicht gegeven in initiatieven om gezondheidsprobleem bij rashonden te verminderen;
  • Koop ik een hond van een betrouwbare fokker die zich aan de regels houdt (legaal) en die zijn best doet om zo gezond mogelijke honden te fokken? Er wordt ingegaan op de verplichte identificatie en registratie (I&R), ook met het oog op tegengaan van illegale hondenhandel. De brochure sluit af met tips en adviezen van diverse organisaties om de hondenkoper te helpen met de keuze voor een goede en betrouwbare fokker.

(Bron foto: Cover brochure Fairfok platform)

Publicaties

(3)