Nieuws

Gedetineerde en asielhond: onverwachte bondgenoten

In de televisieserie Tot elkaar Veroordeeld wordt zeven weken meegekeken met een hondentraining in een forensisch-psychiatrische kliniek. Tijdens deze training worden verwaarloosde of onhandelbare asielhonden gekoppeld aan forensisch psychiatrische cliënten.

Hersteltraining

In de televisieserie, vanaf woensdag 24 augustus te zien op NPO1 (21:30 uur), volgen zes asielhonden uit dierenopvangcentrum De Doornakker in Eindhoven een hersteltraining van Stichting Dutch Cell Dogs. Ze worden gekoppeld aan zes cliënten van een forensisch psychiatrische kliniek, die als onderdeel van hun behandeling ingezet worden als hondentrainer. Dutch Cell Dogs begeleidt gedetineerden bij het trainen van asielhonden die in meer of mindere mate moeilijk plaatsbaar zijn, bijvoorbeeld door een geschiedenis van mishandeling of verwaarlozing. Daardoor is het lastig om een nieuwe eigenaar voor ze te vinden.

Tot elkaar Veroordeeld

In het programma 'Tot elkaar veroordeeld' registreert presentator Jan Kooijman wat er tijdens de trainingssessies gebeurt en hij grijpt leermomenten en successen aan om met de cliënten te reflecteren op wat er met hen en de honden gebeurt, in de kliniek en daarbuiten. Daarnaast volgt hij de weg naar herstel van de hond en de groei van de cliënt als coach en mens. Er wordt een karaktermatch gemaakt tussen hond en mens waardoor de wederzijdse uitdaging optimaal is en ze veel van elkaar kunnen leren. Daarom hebben niet alleen de honden, maar ook de cliënten veel baat bij deze trainingen.

Tot elkaar Veroordeeld, vanaf 24 augustus om 21.30 uur op NPO 1

(Bron foto: Still uit video National Geographic)