Nieuws

Gezondheidsrisico’s bij melkvee herkennen met Risikoe

Het herkennen van risico’s op het melkveebedrijf is niet altijd even gemakkelijk. Om hiermee te kunnen oefenen is het programma Risikoe ontwikkeld.

Risicofactoren op het melkveebedrijf

Op ieder melkveebedrijf zijn er verschillende risico’s aanwezig die de gezondheid van het vee kunnen schaden. Schimmel in de kuil of een kalf met diarree vallen misschien al snel op bij een ronde door de stallen. De verschillende risicofactoren op het melkveebedrijf zijn echter niet altijd even goed zichtbaar. Om het comfort van de ligboxen te controleren, moet er al iets beter worden rondgekeken in de stal. En sommige factoren zijn met het blote oog zelfs niet te zien, zoals de overdracht van bacteriën tijdens het melken. Toch is het goed om hierop bedacht te zijn wanneer er zich problemen voordoen op het bedrijf, of juist om problemen voor te zijn.

Risikoe - leer risico’s herkennen

Om te leren waar dit soort risico’s te verwachten zijn, is het programma Risikoe ontwikkeld. Risikoe is een onderdeel van Healthy Dairy. Het is gemaakt om studenten van het MBO en HBO en andere geïnteresseerden wegwijs te maken in het herkennen van risicofactoren op het melkveebedrijf. Het virtuele bedrijfsbezoek in Risikoe is daarmee een goede voorbereiding op het daadwerkelijk bezoeken van een melkveebedrijf. Aansluitend bij het programma is ook lesmateriaal beschikbaar.

In het programma Risikoe betreedt de student een bestaand melkveebedrijf. Zodra in de hygiënesluis de virtuele overall is aangetrokken, is er toegang tot het bedrijf en kan worden gezocht naar de risico’s. Er wordt niet alleen een kijkje genomen bij de melkkoeien en de kalveren, maar ook op het erf, in de weide en in de melkput wordt gezocht naar mogelijke risicofactoren. Elk onderdeel van het bedrijf heeft zo zijn eigen aspecten waar extra alertheid vereist is. Door Risikoe leert de student om met andere ogen op het bedrijf rond te kijken en de risico’s te herkennen.

Gezondheid melkvee - Healthy Dairy

In Risikoe is te kiezen tussen een Nederlands- of Engelstalige versie, en daarnaast uit twee niveaus. Bij het eerste niveau zijn de gevaren aangegeven met een uitroepteken, bij niveau twee mag de student zelf op zoek. Is er een risico gevonden, dan volgt er een korte uitleg van het mogelijke gevaar. Op elke afdeling zijn er zo verschillende risico’s af te vinken. Vanuit het kantoor wordt er doorverwezen naar de Wiki van Healthy Dairy. Hier staat meer informatie over de gevonden risico’s. Ook staat hier meer achtergrondinformatie over allerlei onderwerpen rondom de gezondheid van melkvee.


(Bron foto: Risikoe)