Nieuws

Gourmetvlees schiet tekort op milieu en dierenwelzijn

Nederlanders zijn dol op gourmetten, maar het gourmetvlees in de grote Nederlandse supermarkten schiet tekort op milieu en dierenwelzijn. Dit blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu.

Gourmetten

Gourmetten is een van de populairste gerechten met kerst. Uit onderzoek dat Natuur & Milieu liet uitvoeren door PanelWizard - onderzoekspanel van Kien Onderzoek - blijkt dat 70 procent van de mensen in de afgelopen vijf jaar één of meerdere keren heeft gegourmet. Voor 38 procent van de mensen is het zelfs het favoriete gerecht met kerst. Een derde van de mensen gourmet standaard ieder jaar met kerst. En als we gourmetten eten we vooral veel vlees. 83 procent van de mensen vindt dat vlees niet kan ontbreken bij het gourmetten.

Dierenwelzijn en milieu

Natuur & Milieu liet ook de 12 meest gangbare en waarschijnlijk meest verkochte gourmetschotels rangschikken op aandacht voor milieu en dierenwelzijn bij de productie. De schotels zijn afkomstig van de vijf landelijke supermarkten: Albert Heijn, Jumbo, Plus, Aldi en Lidl. Questionmark voerde de berekeningen uit en kende elke schotel een score toe. De scores liggen op een schaal van 1 tot 10. Het is een relatieve schaal: de beste producten scoren een 10, de slechtste een 1. Iedere schotel ontving een score op duurzaamheid en een score op dierenwelzijn. Het gemiddelde van deze twee scores, vormt het eindcijfer.

Lage scores

Alle schotels scoren laag, zowel op milieu, als op dierenwelzijn, als op het totaal. Het hoogste cijfer voor milieu is een 3,9 (AH feestfavoriet) en het hoogste cijfer op dierenwelzijn wordt gehaald door de Delicieux Luxe Gourmet Schotel (een 6,5). Twee gourmetschotels van Albert Heijn staan op een gedeelde eerste plek van de ranking: de AH Mini Gourmet schotel en de AH Feestfavoriet Gourmetschotel. Zij scoren het hoogst op de combinatie dierenwelzijn en milieu: een 4,3. De derde plaats is voor de Aldi Gourmetschotel. Deze schotel behaalt een 4,1. De Gourmetschotel en Luxe Gourmetschotel van Jumbo scoren het laagst met respectievelijk een 2,7 en een 2,5. Natuur & Milieu roepen supermarkten op om bij de schotels dierenwelzijn en duurzaamheid zwaarder te laten wegen. "Duurzaam betekent: kip en zo min mogelijk rund of varken en diervriendelijk betekent biologisch of met sterren van het beter leven keurmerk.", aldus de organisatie.

De redactie van het Dierenwelzijnsweb wenst lezers en dieren fijne feestdagen en een welvarend nieuwjaar!

(Bron foto: Kerstbenchmark 2015 gourmetschotels, Natuur & Milieu)