Nieuws

Happy Konijn: een nieuwe manier van konijnen houden

De Dierenbescherming en de brancheorganisatie voor de huisdierensector Dibevo lanceerden afgelopen week een gezamenlijk ontwikkeld project om in dierenwinkels de consument goed voor te lichten over het houden en verzorgen van konijnen.

Veel konijnen leven alleen

Recent onderzoek van de Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG) en Dibevo blijkt dat huisdierenbezitters vaker kiezen voor één vogel, één vis of één konijn. Ten opzichte van 2015 steeg het aantal eigenaren dat één vogel, vis of konijn heeft met ca. 10% naar respectievelijk 54%, 20% en 63%. Vooral de individuele huisvesting van konijnen - in Nederland worden ruim 800.000 konijnen gehouden - is een aandachtspunt: konijnen zijn echte groepsdieren die niet graag alleen leven en die behoorlijk kunnen wegkwijnen als ze alleen moeten leven. Veel konijneneigenaren weten dit niet, ondanks dat er veel en goede informatie beschikbaar is over het houden van konijnen. Deze informatie bereikt de consument blijkbaar onvoldoende.

Happy konijn

Om deze trend te keren zijn de Dierenbescherming en de brancheorganisatie voor de huisdierensector Dibevo het project 'Happy Konijn' gestart; een gezamenlijk ontwikkeld project om in dierenwinkels de consument goed voor te lichten over het houden en verzorgen van konijnen. Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt dit initiatief. Het project start met het op kleine schaal ervaring opdoen met het winkelconcept Happy Konijn (komt het over, pakken de ondernemers het goed op, wat ontbreekt misschien nog aan informatie?). Daarna is de ambitie om het concept uit te breiden en te verbreden naar een diervriendelijker productassortiment dat bijdraagt aan welzijn en gezondheid van konijnen in Nederland. Ofwel: een nieuwe manier van konijnen houden. Belangrijkste ingrediënten van het concept:

  • aantrekkelijk gepresenteerde informatie over konijnen houden;
  • ondernemers die de klant persoonlijk aanspreken;
  • een voorbeeld in de winkel van goede huisvesting en verzorging;
  • het wijzen op het volwassen konijn in het dierenopvangcentrum als de consument zoekt naar een maatje voor een eenzaam konijn.

(Bron foto: project Happy Konijn)

Publicaties

(7)