Nieuws

Hittestress bij koeien vaker dan gedacht

Een koe kan al hittestress ervaren in een omgeving van 18°C met een hoge luchtvochtigheid. Je kunt hittestress moeilijk meten, maar je ziet het wel aan het gedrag van de koe.

Hittestress bij koeien komt vaker voor dan je zou vermoeden, schrijft vakblad Veeteelt in het artikel 'Hittestress al in februari tergend voor de koe'. Voor een koe kan een temperatuur vanaf 18 °C al te heet zijn. Onderzoeker Peter Hut en dierenarts Jan Hulsen definiëren in het artikel hittestress als het vermogen waarin koeien in staat zijn hun warmte kwijt te kunnen. Als dat niet lukt, ontstaat er stress. Het gevolg is dat de voeropname en de melkproductie daalt.

Stalklimaat

In bedompte stallen die slecht geventileerd zijn kan een koe al in februari hittestress ervaren. Wanneer de luchtvochtigheid hoog is kan een temperatuur van 17°C al te warm zijn voor een koe. Maar hittestress is moeilijk meetbaar. De lichaamstemperatuur kan een indicator zijn. Wanneer de lichaamstemperatuur onder de 39 °C. komt, zou er sprake van hittestress kunnen zijn.

Gedrag

Je zou ook aan het gedrag van de koe kunnen zien of ze hittestress ervaart. De koe gaat minder liggen, andere plaatsen in de stal opzoeken, sneller ademen. Die gedragsveranderingen kunnen leiden tot minder voeropname, meer klauwproblemen en een grotere kans op pensverzuring.

Sensoren

Met sensoren kun je informatie krijgen over het stalklimaat. Een belangrijke parameter is de THI-index (temperature humidity index of temperatuur-luchtvochtigheidindex). Wanneer de THI-index hoger is, zie je dat de ligtijd van koeien korter wordt. Toch is die THI-index niet bruikbaar om te sturen op hittestress aldus het vakblad.

(Bron foto: Thinkstock)