Nieuws

Hoe gaat Nederland om met vuurwerk en huisdieren?

Heel wat huisdieren, en vooral honden en katten, zijn bang voor vuurwerk. Dierennieuws.nl nodigt je uit om een enquête in te vullen om bij te dragen aan meer inzicht in onze omgang met vuurwerk en huisdieren. Een update van het LICG document over vuurwerk geeft je de allerlaatste inzichten en ontwikkelingen.

Particulieren mogen alleen op oudejaarsavond tussen 18.00 en 02.00 uur vuurwerk afsteken. Gemeenten kunnen binnen aangewezen zones het afsteken van vuurwerk verbieden. Zoals in de buurt van een ziekenhuis, dierenasiel en kinderboerderij.

Vuurwerk en Huisdieren Enquête 2017

Met de enquête wil Dierennieuws.nl er aan bijdragen dat huisdieren in de toekomst op een prettige manier door Oud & Nieuw heen geholpen worden. Vuurwerk kan heel beangstigend zijn voor huisdieren. Deze angst is een natuurlijke angst die direct te maken heeft met overlevingsdrang. Vrijwel elk dier zal reageren bij het horen van een hard geluid. Het ene dier is hier gevoeliger voor dan het andere: bij honden zijn er bijvoorbeeld rassen die gevoeliger zijn voor geluiden dan andere. Door vervelende ervaringen of door herhaaldelijk schrikken kunnen dieren een echte fobie voor harde geluiden ontwikkelen.

Vuurwerk brochure

In de update van de LICG brochure 'Vuurwerk' lees je hoe je vuurwerktraining kunt aanpakken en wat je nu nog kunt doen om de jaarwisseling met je huisdier zo prettig mogelijk door te komen. Ook vind je er punten om aan te denken voor bijvoorbeeld konijnen, vogels of vijvervissen. Zorg er tijdens de jaarwisseling in elk geval voor dat deze dieren veilig zijn. Bij dieren die buiten worden gehouden is het verstandig hen in het nachthok of een stal te zetten. Een hok of volière kan eventueel afgedekt worden met een dikke wollen (brandvertragende) deken, om geluid en licht wat te dempen. Zorg natuurlijk wel voor voldoende luchttoevoer. Een vijver met vissen kunt je afdekken met een fijnmazig net om te voorkomen dat er vuurwerk in kan vallen en het water kan vervuilen.

(Bron foto: AngMoKio_Wikimedia-Fireworks)

Publicaties

(1)