Nieuws

Jaarwisseling voor dieren geen pretje

Veel dieren zijn bang voor vuurwerk. Tijdens de jaarwisseling is het van belang dat dieren veilig zijn en niet door vuurwerk geraakt kunnen worden. Voorbereiden op het lawaai betekent op tijd beginnen met laten wennen.

Wennen aan vuurwerk

Vuurwerk is een groot deel van het jaar niet te horen en dieren wennen daarom niet snel aan de knallen. Als je dier nog niet eerder vuurwerk heeft meegemaakt, dan kun je gaan trainen en oefenen zodat het dier allerlei situaties, zoals het geluid van vuurwerk, aankan. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van een CD met vuurwerkgeluiden. Vuurwerk bestaat uit meerdere geluiden: harde knallen en sissende geluiden. Laat de geluiden eerst zo zacht mogelijk horen, zodat het dier er nauwelijks aandacht voor heeft. Doe tegelijkertijd iets leuks met het dier of geef het wat lekkers. Op deze manier leert het dier het geluid te negeren. Vervolgens kun je de CD steeds ietsje harder zetten, maar nooit zo hard dat het dier er zenuwachtig van lijkt te worden. Voer het niet te snel op, en begin elke oefensessie met een laag volume.

Veilig en beschut

Voor een echte vuurwerktraining is het in december te laat als je dier al bang is voor vuurwerk. Het wegtrainen van angst is wel mogelijk, maar kost veel tijd. Op korte termijn bereik je hooguit dat de angst iets minder wordt. Zorg er tijdens de jaarwisseling vooral voor dat de dieren veilig zijn. Bij dieren die buiten worden gehouden is het verstandig hen in het nachthok (eventueel afgedekt met deken of laken), schuur of stal te zetten. Geef de dieren in ieder geval de mogelijkheid om weg te kruipen. Sluit gordijnen, ramen en dergelijke voor dieren die binnen zitten en zet de radio of televisie aan om het geluid wat te maskeren. Veel afleiding geven helpt ook. Medicatie en alternatieve hulpmiddelen kunnen helpen de angst wat te verminderen. Daar moet je soms wel enige tijd van tevoren - in overleg met de dierenarts - mee beginnen.


(Bron foto: Wikimedia)

Publicaties

(2)