Nieuws

Katten geven voorkeur aan open kattenbak

Katten - © Dierenlot
Bron foto: © Dierenlot
Samenvatting
  • Onderwerp
    onderzoek, kattenbak, gedrag
  • Interessant voor
    katteneigenaren, dierenartsen, dierenartsassistenten, dierverzorgers
Bekijk de bronnen
Hebben katten een voorkeur voor een open of een gesloten kattenbak in een meerkatshuishouden? Het Katten Kenniscentrum Nederland stelde deze onderzoeksvraag aan het practoraat dierenwelzijn en -gezondheid. Wat blijkt? Katten uit het onderzoek hebben een voorkeur voor een open kattenbak voor het urineren.

Onzindelijkheid bij katten is een groot probleem en de meest voorkomende reden dat katten in een asiel terechtkomen. Om meer kennis te krijgen over de voorkeuren van katten wat betreft het gebruik van de kattenbak, heeft Aeres MBO Barneveld onder leiding van het practoraat dierenwelzijn en -gezondheid onderzoek gedaan naar het gebruik van een open of een gesloten kattenbak in een meerkatshuishouden.

In het eerste half jaar van 2023 heeft op de cattery van Aeres MBO Barneveld het praktijkonderzoek plaatsgevonden. Daaruit is geconcludeerd dat de katten in de Aeres catteries de voorkeur hebben voor een open kattenbak voor het urineren. Er is geen verschil gevonden met betrekking tot ontlasting.

Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat deze video niet getoond kan worden. Vink marketing aan in uw cookie-instellingen en ververs deze pagina om de video te tonen.
Onderzoek naar het gebruik van kattenbakken bij groepsgehuisveste katten

Bron: Groen Kennisnet

Kattenbakmanagement

Uit eerder onderzoek is gebleken dat individuele katten geen voorkeur hebben tussen een open of een gesloten bak. Alleen door het lage aantal dieren dat voor deze studie onderzocht is, is hier geen conclusie aan verbonden. Kattenbakmanagement is een belangrijke factor in de behandeling om onzindelijkheid aan te pakken. Gezondheidsproblemen kunnen hierdoor worden voorkomen. Dat leidt tot het verkleinen van de kans dat dieren worden afgestaan.